Film i serije

Kratki film Maše Šarović premijerno prikazan u Kanu

Kratki film Maše Šarović premijerno prikazan u Kanu
Foto: Promo | Kratki film Maše Šarović premijerno prikazan u Kanu

U okviru programa "15 dana autora" (Quonzaine) Kanskog filmskog festivala premijerno je prikazan omnibus "SEE Factory", a jednu od priča u tom omnibusu korežirala je mlada srpska rediteljka Maša Šarović.

Ovaj projekat je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, a produciran od strane Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz svijeta i pet autora iz regiona zajedno je radilo na pet kratkih desetominutnih filmova.

Šarović je zajedno sa Izraelkom Šeron Ejndželhart režirala film "U tvojim rukama" u kome glume Lidija Kordić, Mediha Musliović i Vadiha Ljubunčić.

Preostali filmovi/segmenti koji su snimljeni u sklopu ove inicijative su: "Paket" čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija/Belgija), "Crvena mrlja" koji su režirali Urška Ðukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka/Danska), "Znak" Eleonore Veninove (Makedonija) i Jone Rozenkiera (Izrael / Švajcarska) i "Pljuni" čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Karolina Markovic (Brazil).

Filmovi su nastali u okviru projekta "Southeast European Factory" (SEE Factory) prema konceptu "La Factory", koji potpisuju Dominik Velinski i "15 dana autora".

Maša Šarović, rođena je 1993. u Subotici. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gdje je studirala na Odsjeku za filmsku i televizijsku režiju.

Njen kratki film "Grad" (2016) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u San Sebastijanu i nagrađivan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

Njen drugi kratki film "Najduži dani leta" (2017) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2018. godine, a potom na festivalima u Ljubljani, Sofiji...

Trenutno pohađa diplomske studije režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije