Film i serije

Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna

Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna
Foto: Tanjug | Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna
Srna

​Proslavljeni reditelj, osnivač i direktor festvala "Kustendorf" Emir Kusturica ocijenio je da je umjetnost u današnjem svijetu potisnuta na marginu, ali da vjera u njeno postojanje nije beznadežna.

"To je kao u prethrišćansko vrijeme kada se hrišćanstvo sa drugim religijama borilo da izađe u prvi plan, pa je bilo ugroženo boginjom Mitrom i mnogim drugim, ali je zbog svoje osnovne karakteristike – milosrđa i ideje o samilosti – pobijedilo", rekao je Kusturica uoči večerašnjeg početka "Kustendorfa".

On vjeruje da će tako, kako mu se čini, i umjetnost pobijediti, jer ona u književnosti nije utihnula pošto postoje veliki pisci, dok je u filmu toga sve manje, jer je film pritisnut idejom projekata, a ne idejom autora.

"Međutim, još postoje autori koji vjeruju u film, samo to što oni rade nije na centralnoj liniji nego je upravo gurnuto u kraj", rekao je Kusturica.

Prema njegovim riječima, umjetnost je utočište nade da je čovjek biće koje može da se koriguje i koje na kraju neće pristati na Klausa Švaba i ideje Svjetskog trgovinskog foruma, koji hoće da učine sve kako ne bismo imali ništa, a opet bili srećni.

On smatra da nove tehnologije imaju dobore i loše strane, a dobra je ta što omogućavaju da se bilo koji film daunlouduje i pogleda na Jutjubu.

"Problem je što se njegova cjelovitost narušava idejom da gledalac može da gleda film i zaustavlja ga i da on diktira to vrijeme, a ne autor. Svijet umnogostručenja, novih kopija i mnoštva događaja, koji se odvijaju pred našim očima, mnogo liči na rimski period kada su koloseumi bili mjesta koja mijenjaju poeziju, umjetnost i sve drugo", rekao je Kusturica.

On je skrenuo pažnju i na spektakl, koji danas zauzima centralno mjesto umjesto umjetnosti.

"Svjedoci smo umnožavanja svih djelovanja kojih se tiču medija, jer mi danas govorimo o medijima, a ne o umjetnosti, odnosno o spektaklu kao centralnom mjestu ili koleseumu", naveo je Kusturica.

Festival "Kustendorf" na Mećavniku počinje večearas pod sloganom "Umjetnost iznad svega" i trajaće do 29. januara.

U takmičarskom dijelu programa festivala "Kustendorf", pod sloganom "Umetnost iznad svega", biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. "Kustendorf" bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije