Film i serije

Pratite nas na Google news

Kusturica odbio kandidaturu za SANU

Kusturica odbio kandidaturu za SANU
Foto: Srna/Arhiva | Kusturica odbio kandidaturu za SANU
Tanjug

Poslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica odbio je danas da bude kandidat za člana Srpske akademije nauka (SANU).

"Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska", napisao je Kusturica u autorskom tekstu za portal Iskra.

On je naveo da iza ovog prijedloga stoji, kako je rekao, "osvetoljubivi" predsjednik SANU Vladimir Kostić, ocijenivši da danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji zaslužuju da budu akademici pre njega.

Ocijenio je da bi bilo logičnije da ga je umjesto Odjeljenja za jezik i književnost, na prijedlog Kostića, predložilo novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem je postigao najveće rezultate.

"Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrijednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo djelo", rekao je Kusturica.

Istakao je da ne vjeruje u dobre namkere Vladimira Kostića, a najmanje "u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije".

"Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije", zaključio je Kusturica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije