Film i serije

Legendarni Džimi Barka na "Berlinalu"

Legendarni Džimi Barka na "Berlinalu"
Foto: N.N. | Legendarni Džimi Barka na "Berlinalu"

BEOGRAD - I kad budem mrtav i beo, i ja bih hteo da budem kakva-takva svetiljka, samo je jedna od kultnih rečenica koju u filmu "Kad budem mrtav i beo" izgovara Dragan Nikolić.

Upravo je on govorio da je kroz čitavu karijeru nastojao da, na neki način, u sebe utka tu rečenicu koja je i iz prvog filma u kome je igrao. Ovaj kultni film Živojina Pavlovića će biti prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa "Forum" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, najavila je Jugoslovenska kinoteka.

Poslije "Skupljača perja" Aleksandra - Saše Petrovića, koji su prikazani na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, još jedno remek-djelo snimljeno prije 50 godina podsjetiće svjetsku publiku na visoke domete srpske i jugoslovenske kinematografije.

Socijalnu dramu po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića iz 1967, koja se ubraja u vrhunska ostvarenja ne samo opusa velikog Žike Pavlovića, već i kompletne epohe "crnog talasa", gledaoci jednog od tri najcjenjenija festivala u svijetu imaće priliku da vide 18, 22. i 23. februara.

Maestralno odigran lik simpatičnog gubitnika Džimija Barke u ovom djelu do kraja karijere ostao je "lična karta" legendarnog glumca, a nezaboravne uloge ostvarili su i Ružica Sokić, Neda Spasojević, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić.

Anegdota iz onog vremena kaže da je na jednoj konferenciji za štampu nakon projekcije filma "Kad budem mrtav i beo" u inostranstvu novinar upitao Gagu kako je čuvene stihove "Da li ću naći u ovom gradu devojku mladu, devojku mladu..." uspio tako uvjerljivo da odfalšira u više navrata, na šta je ovaj odgovorio: "Ko je, bre, falširao?"

Jedan od scenarista Gordan Mihić nedavno je govoreći o tematici filma kazao da i danas vidimo ljude koji su u beznađu, izvan mogućnosti da se zaposle, opstanu i nešto uspiju u životu, kao što su prije pola vijeka to bili Džimi Barka, Lilica i svi ti ljudi oko njih.

"I taj čovek koji na kraju ubije Džimija Barku. To je milje koji biste i danas mogli da snimite", istakao je Mihić.

Engleski reditelj Džon Šlezinger toliko je bio očaran kada je pogledao ovaj "malo poznati jugoslovenski film", da je direktno od njega i dobio inspiraciju za svog "Ponoćnog kauboja". Kuriozitet predstavlja i činjenica da je nagrada u Atini 1995, koju je ovaj film podijelio sa "Vijekom" Stivena Poljakofa, dodijeljena iako "Kad budem mrtav i beo" nije bio niti u jednoj zvaničnoj konkurenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije