Film i serije

Luis Bunjuel - kreativni provokator i nadrealista

Luis Bunjuel - kreativni provokator i nadrealista
Foto: cinewipe.com | Luis Bunjuel - kreativni provokator i nadrealista

Španski režiser Luis Bunjuel (1900-1983), jedan od najvećih reditelja svjetske kinematografije poznat po nadrealističkim ostvarenjima, umro je na današnji dan 1983. godine.

Igranim filmovima "Andaluzijski pas" i "Zlatno doba", te dokumentarcem "Zemlja bez hljeba" izazvao je žučne polemike, a posljednji je bio i zabranjen.

Nakon 1938. godine, snimao je u SAD, Meksiku i Francuskoj. Njegove filmove karakteriše polemika sa osnovnim odrednicama građanskog društva, snažan protest protiv raznih oblika nasilja u tom društvu i antiklerikalizam.

Bunjuel je jedinstvena pojava svjetskog Filma. On je najznačajniji predstavnik filmske avangarde i nadrealističke struje.

Na njegov rad uticala je saradnja sa krugom mislilaca i umjetnika koji su težili opštoj promjeni španskog društva, kojima je pripadao i veliki pjesnik Federiko Garsija Lorka.

Među najznačajnijim Bunjuelovim filmovima su i: "Smrt u vrtu", "Viridijana", "Dnevnik jedne sobarice", "Ljepotica dana", "Tristana", "Diskretni šarm buržoazije", te "Taj mračni predmet želje".  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije