Film i serije

"Mačka u zidu" i "Priča o tri sestre" šestog dana SFF-a

"Mačka u zidu" i "Priča o tri sestre" šestog dana SFF-a
Foto: N.N. | "Mačka u zidu" i "Priča o tri sestre" šestog dana SFF-a

Publika na Sarajevo film festivalu šestog dana je imala priliku da pogleda regionalnu premijeru bugarskog filma Mine Mileve i Vesele Kazakove "Mačka u zidu".

Radnja je fokusirana na život u londonskoj stambenoj četvrti za socijalno ugrožene članove društva u vrijeme Brexita - planovi za modernizaciju napreduju, a komunalni računi dostižu astronomske iznose izazivajući ljutnju stanara. U srcu oluje, Irina, samohrana majka iz Bugarske, pokušava se probiti kao arhitektica i odbija da, poput većine svojih susjeda, živi od socijalne pomoći. Članovi Irinine porodice sukobljavaju se oko vlasništva nad jednom mačkom sa susjedima koji žive od socijalne pomoći. Irina otkriva drugo lice britanskog društva i shvata da je zarobljena kako među zidovima svoga stana, tako i metaforički u vlastitom umu.

"Ideju za ovaj film imam već 20 godina, koliko i živim u londonskom Pekamu. Sakupljala sam utiske i sagledala društvo iz pravog ugla, a finalni produkt je ovaj film", ispričala je režiserka Mina Mileva, koja sa svojom koleginicom Veselom Kazakovom, s kojom ujedno i potpisuje režiju, sarađuje već 10 godina i, kako ističu, dobar su i uigran tim te se nadopunjuju, što rezultira dobrim filmovima.

Još jedan igrani film koji se nalazi u takmičarskom programu i ujedno zatvara taj dio ovogodišnjeg SFF-a jeste ostvarenje turskog režisera Emina Alpera "Priča o tri sestre".

"Besleme. To je turska fraza i za nju ne postoji prevod, a odnosi se na tradicionalni način, recimo, usvajanja djevojaka iz ruralnih područija i njihovo udomljavanje u bogate gradske porodice. Tu, u tim porodicama, im se pruži adekvatan život, a one zauzvrat pomažu u kućanskim poslovima", ispričao je Alper ideju iz koje se razvio ovaj film, te dodao da je ovaj običaj skoro izumro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije