Film i serije

"Ritam francuske kulture" od aprila do decembra u Beogradu

"Ritam francuske kulture" od aprila do decembra u Beogradu
Foto: Tanjug | Manifestacija "Ritam francuske kulture" od aprila do decembra

Manifestacija "Ritam francuske kulture" biće održana u Beogradu od aprila do decembra, a uz naglasak na sportu, povodom Letnjih olimpijskih igara u Parizu, najavio je danas ambasador Francuske Pjer Košar.

"Sport je područje u kome su odnosi Francuske i Srbije veoma jaki, a Srbija je velika zemlja sporta i umetnosti", naglasio je Košar (Pierre Cochard) na konferenciji za novinare u Francuskoj ambasadi.

Kako je najavljeno, na početku manifestacije 17. aprila (14:00) dve francuske igračice izvešće "Vertikalni ples", koji "odslikava spoj savremenog plesa i sporta", sa krova Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici.

Ataše za kulturu Karolin Sota (Caroline Sotta) je rekla da će "sport i pokret dati ritam" njihovoj manifestaciji, u okviru koje su željeli da odaju počast francuskom savremenom stvaralaštvu, ali i nasljeđu, prenosi Tanjug.

Sota je rekla da će se program ostvarivati sa partnerima iz Bitefa, Oktobarskog salona, Beogradskog džez festivala, Megakom filma i Novosadskih muzičkih svečanosti (NOMUS).

Kako je najavljeno, u okviru književnog festivala "Molijerovi dani" od 8. do 11. maja svoja djela će predstaviti pisci Andrej Makin i Mejlis Besri, kao i strip crtač Kristijan Laks.

Iz Francuskog instituta su najavili da će tokom manifestacije predavanja održati 20. maja nekadašnji reprezentativac Francuske u rukometu Olivije Žiro (Olivier Girault).

Za 6. jun najavljeno je na Fakultetu organizacionih nauka predavanje Lik Žilija (Luc Julia), stručnjaka za vještačku inteligenciju, a u Beograd dolazi i lingvista Bernar Serkilini (Bernard Cerquiglini).

Direktor Megakom filma Igor Stanković je najavio da će u junu biti održan tradicionalni "Festival francuskog filma" na lokacijima na otvorenom - Kosančićevom vencu, kod poslovnog centra Ušće i Silosa, uz "pregršt francuskih filmova" i dolazak francuskih autora.

Direktor Bitefa Miloš Latinović je podsjetio da njihov festival baštini duboke veze sa Francuskom, odakle je ideje crpila njegov osnivač Mira Trailović (1924-1989).

Latinović je najavio da će na predstojeći Bitef iz Francuske stiže teatarsko "iznenađenje u pravom smislu reči, jedinstveno, kvalitetno i dobro", čije ime još ne može objaviti.

Glavni i odgovorni urednik NOMUS-a Milan Radulović je najavio da će 24. oktobra biti održan u Sinagogi u Novom Sadu "Omaž Gabrijelu Foreu" (Gabriel Faure), koji "spada u najznačajnije francuske kompozitore".

Prema njegovim riječima, stogodišnjica smrti Forea biće obilježena nastupom francuskog pijaniste Erika Le Saža (Eric Le Sage), violiniste Daišina Kašimotoa (Daishin Kashimoto), violinistkinje Liz Berto (Lise Berthaud) i violončeliste Fransoa Salka (Francois Salque), prenosi Tanjug.

 Predstavnica 60. Oktobarskog salona Zorana Đaković Miniti je najavila dolazak kustosa Muzeja savremene umetnosti iz Liona kustosa Matje Lelijevra kako bi predstavio selekciju francuskih umjetnika.

Predstavnica Doma omladine Beograda Milica Ševarlić je najavila da će 25. oktobra na 40. "Beogradskom džez festivalu" nastupiti "francuski izvođač", čije ime još uvijek ne mogu otkriti.

"On je možda najreprezentativniji primer naše težnje da predstavimo mlađe i srednje generacije i damo novi pregled francuske džez scene", navela je Ševarlić.

Prema njenim riječima, neimenovani umjetnik je već dva puta učestvovao na Beogradskom džez festivalu, a sada dolazi sa svojm kvartetom kao "jedna od velikih i važnih zvezda evropske džez scene".

Sota je najavila da će povodom 8. decembra i ponovnog otvaranja pariske crkve Notr Dam, prije nekoliko godina nastradale u požaru, Francuski institut na kraju "Ritma francuske kulture" prirediti u izložbe, predavanja i filmski program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije