Film i serije

Matić: Filmski plakati važan deo istorije kinematografije

Matić: Filmski plakati važan deo istorije kinematografije
Foto: Image by JudaM from Pixabay | Matić: Filmski plakati važan deo istorije kinematografije

BEOGRAD - Izložba "Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970", na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije otvorena je danas u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Za izložbu je odabrano 50 plakata za filmove koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka i koji predstavljaju značajna djela jugoslovenske kinematografije poput "Skupljača perja", "Kad budem mrtav i beo", "Ranih radova", "Marša na Drinu", "Kapetana Lešija".

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić za Tanjug kaže da je dobar dio plakata bio u fundusu FCS-a, a da je tek nekoliko tih vanserijskih artefakata bilo izloženo u prostorijama institucije koju vodi.

"Te plakate su imali prilike da vide samo privilegovani ljudi koji dolaze u FCS, uglavnom profesionalci i novinari koji se bave kinematografijom. Odlučili smo da odvojimo sredstva iz budžeta FCS-a za 2021. godinu za resaturaciju i digitalizaciju plakata koji su nastali od 1945. do 1970. godine. Plakate smo uramili i oni sada čine postavku. Filmski plakati su važan deo istorije kinematografije", kazao je Matić.

Dodaje da izložba u Beogradu traje do 15. maja, a nakon toga će filmski plakati krenuti na turneju po Srbiji.

"Poštovaoci kinematografije biće u prilici da vide izložbu u 24 grada Srbije. Ta turneja će trajati godinu dana", kazao je Matić.

Navodi i da izložba sadrži modele dizajna filmskog plakata od socrealističkog za film "Slavica" do artističkog za "Skupljače perija".

"Publika je u prilici da vidi različite pristupe nastajanju filmskog plakata. Od kada je Tuluz Lotrek napravio prvi filmski plakat njegova funkcija je da privuče ljude da gledaju film. Ne samo sa licima glumaca koji prodaju film već i sa sadržajem ostvarenja", kazao je Matić i dodao da filmski plakati umiju da svjedoče i o razvoju biskopske publike i njenih potreba od realizma do apstrakcije.

 

Izložba "Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970" biće dio i programa Mreže festivala: Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljskih ostvarenja "Slika u pokretu" u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i Festivala autorskog filma u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije