Film i serije

Među takmičarima u Kanu i politički disidenti

Među takmičarima u Kanu i politički disidenti
Foto: N.N. | Među takmičarima u Kanu i politički disidenti

Ovogodišnje, 71. izdanje Filmskog festivala u Kanu okupiće globalna imena iz svijeta sedme umjetnosti koji će se takmičiti za prestižnu nagradu "Zlatna palma".

Među najvećim favoritima ove godine su Žan-Luk Godard, Pavel Pavlikovski, Vim Venders i Spajk Li.

Ovi čuveni režiseri će debitovati sa novim filmovima u zvaničnom takmičarskom dijelu festivala. Veteran francuske sedme umjetnosti Godard predstavlja ostvarenje "Le Livre d'Image", koje je svojevrsni esej njegovih prethodnih radova, dok će drama Pavlikovskog gledaocima prikazati priču Hladnog rata i romanse koja se dešava u nekoliko država svijeta tokom pedesetih godina prošlog vijeka. Režiser Spajk Li će debitovati sa ostvarenjem "BlacKkKlansman", krimi-dramom o afričkom Amerikancu koji se infiltrira u Kju-kluks-klan. Stručnjaci već predviđaju da će ovaj film biti među najprovokativnijim ostvarenjima u ovogodišnjem takmičarskom dijelu festivala.

Ovim imenima će se pridružiti i filmski tvorci iz Egipta, Japana, Libana, Južne Koreje i Kine. Organizatori najavljuju da će među takmičarima biti i nekoliko političkih disidenata koji su ušli u sukob sa svojim vladama zbog svoje umjetnosti.

Džafar Panahi, koji je protjeran iz Irana, predstaviće se ostvarenjem "Three Faces", dok ruski režiser Kiril Serbenikov, koji je bio u kućnom pritvoru, donosi dramu koja se bavi rastom alternativne rokenrol scene u Sovjetskom Savezu.

Režiser Vim Venders će ove godine nastupiti van takmičarskog dijela programa sa filmom "Francis: A Man of His Word" koji se bavi životom poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje.

Publika na festivalu će imati priliku da pogleda i najavljeni blokbaster "Ratovi zvijezda: Han Solo", koji će takođe biti predstavljen premijerno, ali van takmičarskog dijela. Za ljubitelje umjetnosti filmske trake slavni režiser Kristofer Nolan je najavio predstavljanje nove 70 mm trake na kojoj će se nalaziti kultno ostvarenje "Svemirska odiseja".

Iako je ovogodišnji spisak učesnika i revijalnih izvođača proširen na skoro sve zemlje svijeta, nije moglo proći neprimijećeno da je veoma mali broj ženskih režisera u takmičarskom dijelu programa.

Svega tri takmičarke se nalaze u grupi od 18 filmova koji će se takmičiti za nagradu "Zlatna palma".

Član žirija Džesika Čestejn je uputila organizatorima kritiku zbog malog broja ženskih takmičara i podsjetila javnost da je i prošle godine predstavljen isti broj takmičara. Organizatori su naveli da oni nisu birali filmove na osnovu pola režisera, već na osnovu kvaliteta filma.

"Nema mnogo ženskih takmičara na ovogodišnjem festivalu, ali nemamo sada vremena da govorimo o tome. Naš stav je da filmove biramo po kvalitetu i nikada nismo birali takmičare na osnovu pola", istakli su organizatori. Filmski festival u Kanu će biti održan od 8. do 19. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije