Film i serije

Mihalkov kod Kuste na obuci

Mihalkov kod Kuste na obuci
Mihalkov kod Kuste na obuci

MOKRA GORA - U Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu "Kustendorf" protekli vikend obilježile su projekcije, radionice i koncerti, ali i dolasci značajnih filmskih autora na Mokru goru, od kojih je najveću pažnju privukao ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Film "Arizona dream", Emira Kusturice, režisera i osnivača "Kustendorfa", prikazan je danas u prijepodnevnim časovima. Nakon toga Kusta je zajedno sa Klodijem Osardom održao radionicu za sve učesnike festivala.

Mihalkov je na festival stigao u subotu u večernjim časovima i nakon srdačnog pozdrava sa Kusturicom, uslijedio je neizostavni dio dobrodošlice - degustiranje rakije.

"Veoma mi je drago da sam stigao na 'Kustendorf'. Jako me raduje da su tu ti mladi, talentovani ljudi, da se sretnem sa njima. I ja sam odlučio da osnujem 'Akademiju 'Nikita Mihalkov'', ali ona neće biti za studente početnike, već za stvaraoce koji su već u poslu, u profesiji, koja je namijenjena daljem usavršavanju, napredovanju. Učim od Kusturice kako organizovati sve što treba da bi se mladima izašlo u susret", rekao je slavni reditelj.

Njegov film "Sunčanica" trebalo bi da bude prikazan danas u popodnevnim časovima, a Mihalkov bi potom trebalo da održi radionicu.

Nakon projekcije filma "Potomci", autor Alfonso Kuaron u subotu je razgovarao sa mladim filmskim autorima čiji se filmovi takmiče za nagrade ovogodišnjeg "Kustendorfa", ali i drugim učesnicima festivala.

Prije radionice, Kusturica mu je uručio "Nagradu za buduće filmove", najprestižnije kustendorfsko priznanje.

Opisujući svoj rad na "Potomcima", Kuaron je rekao da je taj film smišljen prije kao esej, nego kao narativni film. Otkrio je da je pisanju scenarija prethodilo obimno istraživanje, iako sam nikada nije pročitao roman koji je poslužio kao predložak.

"Ponuđen mi je sažetak romana, otprilike pola stranice teksta. Premisa mi se veoma dopala… Odlučio sam da snimim film o savremenom hedonističkom društvu u kojem je lično zadovoljstvo osnovna svrha postojanja… Htio sam da film utemeljim u stvarnosti, a ne da pravim fantaziju. To je razočaralo ljude koji su očekivali da vide leteće automobile i ljude u plastičnim odijelima", istakao je on.

U muzičkom dijelu programa u subotu naveče uživali su svi ljubitelji dobrog rok zvuka, s obzirom na to da je nastupila grupa "Partibrejkers".

Gosti festivala na Mokroj gori imali su priliku da u subotu posjete Andrićgrad u Višegradu. Gostima, ali i stranim i domaćim novinarima, Kusturica je pričao o istorijskim zbivanjima, ličnostima i činjenicama.

Festival će biti završen u ponedjeljak naveče, kada će u selekciji od 17 filmova, koliko ih se takmičilo za nagrade, biti odabrani najbolji. Njima će biti dodijeljene nagrade "Zlatno" i "Srebrno" i "Bronzano jaje", čime će zavjese na osmi festival biti zvanično spuštene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije