Film i serije

Mikiju Manojloviću "Zlatni pečat"

Mikiju Manojloviću "Zlatni pečat"
Foto: Srna | Mikiju Manojloviću "Zlatni pečat"

BEOGRAD - Jugoslovenska kinoteka obilježila je 75 godina postojanja svečanošću na kojoj je uručen "Zlatni pečat" glumcu Predragu Mikiju Manojloviću i otvoren 26. Festival nitratnog filma.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić je na svečanosti održanoj sinoć u Beogradu uručio Manojloviću "Zlatni pečat", najviše priznanja ove institucije za doprinos filmskoj umjetnosti.

Svečanosti je prisustvovao i ministar kulture Srbije Nikola Selaković, koji je istakao da se Srbija ponosi time što baštini jednu od najznačajnijih, najređih i najbogatijih filmskih kolekcija na svijetu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

"Srbija je jedna od prvih zemalja na svetu u kojoj je svetlo bioskopske sale ozarilo lica publike željne verovatno najveće fantazije svih vremena - filma", rekao je Selaković.

On je naglasio da gotovo nepregledan i sjajan opus Mikija Manojlović spada u najviše domete domaće umjetnosti svih vremena, prenosi Srna.

"U gotovo svim žanrovima, a rečenice njegovih likova postale su uzrečica, ugrađene su u duh našeg jezika i u naš doživljaj sveta", rekao je Selaković.

Ovim povodom Biblioteka Kinoteke zvanično je dobila ime Olge Dobrović, koja je i osnovala tu specijalizovanu biblioteku, a Pošta Srbije predstavila je poštansku marku objavljenu povodom jubileja Jugoslovenske kinoteke, prenijeli su beogradski mediji.

Jugoslovenska Kinoteka osnovana je u januaru 1949. godine. Međutim, prilikom obilježavanja stogodišnjice filma na ovim prostorima odlučeno je da se za Dan kinoteke uzme 6. jun, dan kada je 1896. godine Beograd među prvim evropskim gradovima i prvi na Balkanu vidio čudo tehnike - kinematograf.

Državni audio-vizuelni arhiv Srbije Jugoslovenska kinoteka je danas u Srbiji centralna ustanova zaštite kulturnih dobara - filmskog i ostalog audiovizuelnog nasljeđa.

Najveću vrijednost Kinoteke predstavljaju nitratni fond i kolekcija srpskih filmova. Ukupni fond broji više od 100.000 kopija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije