Film i serije

Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću Zlatni pečat Kinoteke

Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću Zlatni pečat Kinoteke
Foto: Arhivska fotografija | Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću Zlatni pečat Kinoteke

Glumcima Mirijani Karanović i Bogdanu Dikliću biće uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke 6. juna u prostorijama te institucije kulture, najavio je njen direktor Jugoslav Pantelić na konferenciji za medije.

Tog dana Jugoslovenska kinoteka slavi 69. rođendan i istovremeno počinje 20. festival nitratnog filma.

Pantelić je istakao da će se projekcije filmova u okviru programa festivala odvijati u Uzun Mirkovoj i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

"Jugoslovenska kinoteka obezbijedila je restaurirane kopije u saradnji sa čak 34 arhiva i srodnih institucija, što je rekordan broj učesnika. Na festivalu će, uz evropske arhive, biti prisutni i filmovi sa drugih kontinenata, iz Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kine i Japana", kazao je Pantelić.

Festival će pratiti više od trideset gostiju, direktora kinoteka i filmskih profesionalaca iz regiona, Austrije, Njemačke, Francuske, Rusije, Kine i drugih zemalja.

"Ovu sezonu završavamo na uspešan način. U sezoni koja je pri kraju u našem fokusu su bile restauracije filmova. Ove godine smo prikazali 5 restauriranih filmova koji su obeležili jugoslovensku i srpsku kinematografiju. Nastavljamo dlje i sasvim je sigurno da ćemo se ovim poslom baviti i kada udjemo u sledeću sezonu", kazao je Pantelić.

Direktor Jugoslovenske kinoteke je najavio gostovanje Filmskom arhivu u Pekingu.

"Predstavićemo reprezentativne filmove jugoslovenske i srpske kinematografije od nastanka do danas, a u planu je i predsavljanje ostvarenja koja su obeležila "Crni talas" u Parizu", kazao je Pantelić.

On je najavio i otvaranje Medijateke u Jugoslovenskoj kinoteci, čime će biti obilježen početak naredne sezone

"Od septembra će posetioci Jugoslovenske kinoteke biti u prilici da pogledaju filmove sa digitalnih nosača. Biće to specifična gledaonica u kojoj će savako u od posetilaca uz pomoć personalizovanih slušalica i ekrana biti u prilici uživa u bogatom arhivu Jugoslovenske kinoteke", kazao je Pantelić.

Aleksandar Erdeljanović, umjetnički direktor Festivala nitratnog filma, najavio je projekcije čak 50 filmova u 32 termina.

"Doći će nam u goste direktori filmskih arhiva, novinari, arhivisti...Organizovaćemo dva okrugla stola koja će se baviti jugoslovenskom kinematografijom i digitalizacijom i restauracijom filmova kao dela kulturne baštine. Mnogi zabranjeni filmovo kao što su bugarski "Privezani balon" ili madjarski "Pesma" biće prikazani na festivalu", kazao je Erdeljanović.

Pantelić je dodao da će na predstojećem Festivalu nitratnog film biti prikazano i ostvarenje "Grad bez Jevreja" iz 1924. godine.

"Integralna verzija ovog filma nadjena je na pariskoj buvljoj pijaci 2015. godine. Od tada kolege iz Austrijskog filmskog muzeja preuzimaju taj film. Velika sredstva su uložena da se taj film restaurira."

"Film govori o vremenu kada je Hitler čamio u zatvoru, a ipak na ulicama Beča su se mogle nagovestiti sve strašne scene koje će se dogadjati u decenijama nakon tog momenta. U filmu se Beč zove Utopija i u njemu su za sve nedaće prouzrokovane infalcijom nakon Prvog svetskog rata optuženi Jevreji" ,kazao je Pantelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije