Film i serije

Mirsad Purivatra nakon 27 godina odlazi s pozicije direktora SFF-a

Mirsad Purivatra nakon 27 godina odlazi s pozicije direktora SFF-a
Foto: N.N. | Mirsad Purivatra nakon 27 godina odlazi s pozicije direktora SFF-a

SARAJEVO - Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo film festivala (SFF), kako su saopštili organizatori prestižne manifestacije, napušta poziciju direktora ovog festivala koju je obavljao u proteklih 27 godina.

Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja "Obala Art Centar", pod čijim okriljem djeluje SFF.

"Ponosan sam na sve što smo napravili u proteklih 27 godina postojanja festivala. Krenuli smo od nule, u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju s poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali sa mnogim izazovima", kaže Purivatra.

Dodaje da je uz timski rad, koji je bio prepoznatljivost SFF-a svih ovih godina, organizacija festivala izazove pretvarala u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde.

"Sve ovo vrijeme bili smo posvećeni našoj misiji da otkrivamo, podržavamo i promovišemo domaće i regionalne filmske autore i industrije. Sretan sam što je Sarajevo film festival postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije", navodi Purivatra. Posebno zadovoljstvo, kaže dalje, jeste spoznaja da je tim koji je vodio protekle tri decenije Sarajevu podario jedan veliki brend, koji ga širom svijeta promoviše kao grad kulture i filma.

"Kao direktor festivala imao sam čast i zadovoljstvo da ugostim najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i Sarajevo film festivala. Među njima su Pavel Pavlikovski, Majk Li, Daren Aronofski, Morgan Frimen, Anđelina Džoli, Robert Deniro, Stiv Busemi, Vilijem Defo, Bred Pit, Gaspar Noe, Žilijet Binoš, Izabela Hupert, Alehandro Gonsales Injaritu, Vim Venders, Bono Voks i mnogi drugi", podsjetio je Purivatra.

On će kao predsjednik "Obala Art Centra" i dalje raditi na strateškom razvoju ovog festivala.

"Biti na čelu Sarajevo film festivala nosilo je veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu. Odluku o promjeni pozicije donio sam s iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja", izjavio je Purivatra, uz uvjerenje da će mu odluka o odlasku s pozicije direktora omogućiti da se posveti i nekim idejama za koje do sada nije imao vremena. Njegova strast i energija, kako je obećao, ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije.

Na poziciji direktora festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio kodirektor SFF-a.

"Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete ovog festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole, rastao je uz Sarajevo film festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i festival u pravom smjeru", zaključuje Purivatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije