Film i serije

Mišel Azanavisijus na čelu žirija takmičarskog programa SFF-a

Mišel Azanavisijus na čelu žirija takmičarskog programa SFF-a
Foto: N.N. | Mišel Azanavisijus na čelu žirija takmičarskog programa SFF-a

SARAJEVO - Proslavljeni francuski filmski autor Mišel Azanavisijus, dobitnik "Oscara" za film "Umjetnik", biće predsjednik žirija Takmičarskog programa - igrani film 26. izdanja Sarajevo film festivala (SFF). Nakon što je na 20. SFF-u 2014. godine predstavio film "Potraga", Azanavisijus se ove godine vraća na festival gdje će sa još četiri člana žirija odlučivati o dobitnicima nagrada "Srce Sarajeva".

"Azanavisijus je autor poznat po snažnom stilskom izrazu, koji uvijek iznova preispituje odnos prema filmskom mediju, njegovom jeziku i istoriji. Sjeti-mo se kako nas je prije nekoliko godina, u novom milenijumu, podsjetio na snagu naizgled pre-vaziđene filmske forme svojim 'Umjetnikom' -  ci-jeli svijet je opet uživao u jednom crnom-bijelom, nijemom filmu", kazao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Azanavisijus je rođen 1967. u Parizu, u Francuskoj. Studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i te-levizijske programe. Nakon što je snimio svoj prvi kratki film "Echec Au Capital" i sarađivao na neko-liko scenarija, godine 1999. snima svoj dugome-tražni igrani prvenac "Mes Amis". Svoj sljedeći igrani film "Oss 117: Cairo, Špijunsko gnijezdo" snima 2006. godine, a 2009. snima i "Oss 17: Izgu-bljen u Riju". Dvije godine kasnije  snima crno-bi-jeli nijemi film "Umjetnik". Film je 2012. osvojio pet nagrada "Oscar", uključujući i one za najbolji film i za najboljeg reditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije