Film i serije

Misterija i nepoznato u "1899" dolaze kao vrhunac "Netflixove" sezone

Misterija i nepoznato u "1899" dolaze kao vrhunac "Netflixove" sezone
Foto: N.N. | Misterija i nepoznato u "1899" dolaze kao vrhunac "Netflixove" sezone

Tvorci naučno-fantastične serije "Dark" Žantje Frise i Baran Bo Odar vraćaju se s još jednim zanosnim "Netflixovim" trilerom. "1899", najnovija i trenutno jedna od najpopularnijih serija, zagonetka je puna misterija od samog početka.

Ova serija od osam epizoda zahtijeva vašu potpunu pažnju. U radnji se izmjenjuju retrospektive, halucinacije, čudni vizuelni obrasci i nevjerovatni zaokreti, a velika grupa likova govori različitim jezicima.

Svi gledaoci kojima njemački, španski, francuski, švedski, poljski ili neki drugi jezik nisu izvorni, treba da imaju pri ruci naočale za čitanje.

Siguran sam da vam je gornji dio teksta dao dobru sliku o tome kako će se ova serija odvijati. Kako biste i vi prolazili kroz istu tjeskobu, neizvjesnost i trenutke kao i ja, pobrinuo sam se da ova recenzija ostane bez spojlera i kvarenja vašeg budućeg ugođaja uz "1899".

Maura (Emili Bikam) i Eik (Andreas Pietskman) su navodne glavne uloge u seriji; Maura je doktorica koja traži svog nestalog brata, koji je možda bio na brodu "Prometej", a Eik je kapetan migrantskog broda "Kerber", koji se nosi s tragičnim gubitkom cijele porodice u požaru u kući.

Kao što naslov sugeriše, nalazimo se u 1899. godini na parobrodu "Kerber" koji putuje iz Londona u Njujork i prevozi raznovrsnu grupu migranata u potrazi za boljim životom. Na pola puta preko Atlantika počinju primati poruke od "Prometeja", drugog broda iste brodske kompanije koji je nestao prije četiri mjeseca.

Kapetan broda "Kerber" odlučio je da promijeni kurs kako bi utvrdio da li je signal bio s izgubljenog broda. Nije iznenađujuće, došao je od "Prometeja", koji besciljno pluta u napuštenom stanju usred okeana. Kako bi saznali šta se dogodilo s tim brodom, kapetan i nekolicina drugih ukrcaju se na "Prometeja", samo da bi ga našli u apsolutnom haosu, bez putnika - živih ili mrtvih - osim jednog dječaka koji je bio zarobljen u ormaru.

Eik, koji je očigledno poludio, odlučio je da odvuče "Prometeja" nazad na kopno bez vidljivog razloga, ali tada stvari zaista počnu ludovati.

Kao što je uobičajeno u ovakvim serijama, likovi na "prvu loptu" izgledaju kao da nemaju mnogo toga zajedničkog, osim činjenice da bježe od nečega - i svi kriju važnu tajnu. Prve tri do četiri epizode su bolno spore, ali nemojte skretati pogled jer svaka epizoda počinje retrospektivom na određenu osobu, dajući vam neki uvid u to ko su oni i zašto su na brodu.

Stvari brzo postaju bizarne nakon četvrte epizode. Neće proći dugo dok ne primijetite trouglove i piramide kako iskaču posvuda. Kao i svi ostali, neki su od njih prikazani kao heroji, drugi kao zlikovci, a neki kao beskorisni jer imate osjećaj da će umrijeti nakon nekoliko epizoda, ali tvorci serije su odlučili da nekima daju trenutke kroz epizode.

Nije iznenađujuće da je osma epizoda jedna od mojih najdražih jer je puna misterija i donijela je više novih otvaranja u priču. Sve što mogu reći je da je serija vrijedna gledanja samo posljednjih nekoliko minuta osme epizode. Nevjerovatan epilog.

Teško je reći nešto više, a da ne odamo previše, ali mogu potvrditi da sam često bio zbunjen kuda ide serija, koja je zaista osvježavajuća i zanimljivija za gledanje. "1899" krstari "Dark" vodama, ali zasigurno svi na kraju saznaju kuda plovi ovaj brod.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije