Film i serije

Mladi srpski glumac Jovan Ginić nagrađen na Kanskom festivalu

Mladi srpski glumac Jovan Ginić nagrađen na Kanskom festivalu
Foto: Filmski centar Srbije/RTS | Mladi srpski glumac Jovan Ginić nagrađen na Kanskom festivalu

Jovan Ginić, mladi srpski glumac koji tumači glavnu ulogu u filmu "Lost Country" Vladimira Perišića je osvojio nagradu "Otkrovenje" koju najboljem mladom glumcu festivala dodjeljuje fondacija "Luj Roderer", prenosi sajt Filmskog centra Srbije.

Nagrada je uspostavljena prije šest godina kako bi se ohrabrili mladi glumački talenti, i dodjeljuje se u okviru kanskog programa "Nedelja kritike".

Podsjećamo da je svjetska premijera filma "Lost Country" održana 22. maja na Kanskom festivalu, u do posljednjeg mjesta popunjenom bioskopu "Miramar". Perišić i njegova ekipa nagrađeni su dugim i srdačnim aplauzom, prenosi RTS.

Ovogodišnje, 62. izdanje "Nedelje kritike" obuhvata jedanaest ostvarenja iz čitavog svijeta, od kojih se sedam, uključujući i "Lost Country", takmiče za gran-pri i druge nagrade.

Žirijem programa "Nedelja kritike" ove godine presjedava francuska rediteljka Odri Divan čiji je film "Događaj" osvojio "Zlatnog lava" 2021. godine u Veneciji.

Pored Dinanove, u žiriju su njemački glumac Franc Rogovski, filmske profesionalke Kim Jutani i Minakši Šede, kao i portugalski direktor fotografije Rui Posas.

Jovan Ginić  u filmu "Lost Country" glumi Stefana, petnaestogodišnjeg gimanazijalca koji 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, shvata da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti.

Pored nagrađenog Ginića, u filmu "Lost Country" glumi još troje mladih glumaca-debitanata: Miodrag Jovanović, Lazar Kocić i Ana Simeunović , koji su takođe u Kanu, kao i svetski priznati dramski umetnici Jasna Đuričić i Boris Isaković.

"Lost Country" je koproduckija Francuske, Srbije, Luksemburga i Hrvatske, i jedini film iz ovog dijela Evrope u ovogodišnjim kanskim programima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije