Film i serije

Monika Ponjavić o filmu "Projekat Florida"

Monika Ponjavić o filmu "Projekat Florida"
Foto: N.N. | Monika Ponjavić o filmu "Projekat Florida"

Scenska postavka filma "Projekat Florida", novog djela Šona Bejkera, trospratni je motel - "Magični dvorac" - okrečen u fantastičnu svijetloljubičastu boju.

Koristeći se igrom riječi, jer je "Projekat Florida" bio radni naziv za Disneyevu ideju utopijskog konzumerizma, Bejker svoj centralni prostor ne samo da naziva i modeluje po "Diznilendu", nego ga i stavlja u njegovu neposrednu blizini, u Orlandu, istovremeno se njome poigravajući i koristeći je u adresiranju važne teme o pozicioniranju unutar klasne i društvene segregacije, te u kreiranju snažnih kontrasta američkog sna, ali i simpatičnih komičnih situacija.

Tako u jednom trenutku u motel stiže izgubljeni mladi bračni par iz reda više srednje klase koji je greškom umjesto sobe u "Magičnom kraljevstvu" "Diznilenda" rezervisao "Magično kraljevstvo" američkih beskućnika, u motelu koji se doslovno nalazi na njegovom obodu.

U centru ove izvanredne antiteze "Disney" filma koja govori o djetinjstvu stoji Muni (Bruklin Princ), šestogodišnja djevojčica koja živi sa svojom samohranom majkom Hejli (Bria Vinait), a pod budnim okom Bobija (Vilem Dafo), vedrog i dobrog, ali strogog upravnika motela, koji na sebe preuzima ulogu njihovog oca, brinući se o majci i o kćerki kao da su njegova rođena djeca.

Izrazito optimističan, uprkos okolnostima u kojima se njegovi likovi nalaze, "Projekat Florida" je film strukturiran kao serija vinjeta i modelovan kao prozor u svijet male heroine, koji konstantno posmatramo iz donjeg rakursa, čime nam Bejker sa lakoćom dozvoljava da priču doživimo isključivo iz njene tačke gledišta.

Duboko human, ispričan kroz oči razigranog djeteta, u pitanju je djelo koje na jedan jednostavan i nepretenciozan način nastoji ukazati na probleme i ispričati priču zapostavljenih, marginalizovanih ljudi kojima često nedostaje glas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije