Film i serije

Montipajtonovci slave 50. rođendan

Montipajtonovci slave 50. rođendan
Foto: N.N. | Montipajtonovci slave 50. rođendan

Prije tačno 50 godina, 5. oktobra 1969. godine, BBC je emitovao prvu epizodu šoua "Leteći cirkus Montija Pajtona" koji je promijenio tok britanske i svjetske komedije.

Taj šou nije ličio ni na šta do tada viđeno i predstavljao je revoluciju u pop kulturi.

Čuveni humoristički serijal Montipajtonovaca, zasnovan na apsurdu, cinizmu i izrugavanju svake vrste autoriteta, snimljen je u 45 epizoda koje su emitovane u nekoliko ciklusa od oktobra 1969. do decembra 1974. godine.

Splet teško objašnjivih i srećnih okolnosti doveo je do toga da prvi kanal britanske nacionalne televizije ustupi prostor mladim ljudima, koji su tek završili Oksbridž studije - Majk Pejlin i Teri Džouns pohađali su Oksford, dok su Džon Kliz, Erik Ajdl i Grejam Čepmen završili Kembridž.

Ravnopravan član kreativnog tima i jedini Amerikanac u postavi bio je režiser Teri Gilijam.

Naziv serije "Leteći cirkus Montija Pajtona" nastao je delimično i zbog reputacije koju je neobična družina imala u BBC-ju.

Naime, Majkl Mils, jedan od šefova u zabavnom programu, insistirao je da riječ "cirkus" bude uključena u naziv serije, jer su za grupu razbarušenih momaka u BBC-ju govorili da "tumaraju po zgradi kao cirkus".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije