Film i serije

Morgana Frimena proslavio film iz 1987.

Morgana Frimena proslavio film iz 1987.
Foto: Wikipedia | Morgan Frimana proslavio film iz 1987.

Put do slave za neke je holivudske glumce bio trnovit, a mnoge zvijezde su svoju popularnost stekle u mladosti.

No, to nije slučaj sa holivudskom legendom Morganom Frimenom koji je postao slavan tek kad je napunio 50 godina.

Slavni oskarovac 1. juna proslavio je svoj 86. rođendan, a upisao se u istoriju kao glumac koji je čak pet puta nominovan za Oskara te je proglašen jednim od najboljih glumaca svoje generacije.

Preminuo čuveni glumac

Zvijezda kultnog filma "Iskupljenje u Šošenku" proslavio se brojnim blokbasterima, poput Sedam, Imaš petlju? i Svemogući Brus, ali slavu je stekao tek u 50. godini svojom prvom velikom filmskom ulogom.

Friman je svoju priliku dočekao glumeći u kriminalističkom trileru "Street Smart" iz 1987. Film prati novinara Džonatana Fišera (Kristofer Riv), koji se bori da zadrži posao u časopisu i izmišlja priču o dileru koji neobično nalikuje stvarnom dileru Fast Blacku (Friman) koji od Džonatana traži da otkrije svoje izvore.

Iako je film doživio neuspjeh na blagajnama, osigurao je Frimanu prvu nominaciju za Oskara, i to onu za najbolju sporednu ulogu.

Osigurao kultni status

Friman je svojom izvedbom oduševio kritiku, a svoj je kultni status potvrdio ulogama poput narednika Džona Rolinsa u filmu "Rat za slavu" (1989.) i Hokea Kolburna u filmu "Vozeći gospođicu Dejzi" (1989.).

Međutim, prije te sudbonosne uloge, Friman je glumio u dječjoj TV seriji "The Electric Company" koja je osvojila Emi, a koja se emitovala između 1971. i 1977. Godine, prenosi b92.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije