Film i serije

"Mostra" u skraćenom programu

"Mostra" u skraćenom programu
Foto: Wikipedia | "Mostra" u skraćenom programu

Organizatori 77. Filmskog festivala u Veneciji, poznatog i kao "Mostra", koji će se održati od 2. do 12. septembra, najavili su nova pravila ovogodišnje filmske smotre. Najvažnije promjene najavljene su u zvaničnoj selekciji festivala "Venecija 77", a kao rezultat sanitarnih protokola zbog pojave pandemije virusa korona.

Da bi bile ispoštovane sve preporuke nadležnih, prva i osnovna stvar koje će se držati organizatori festivala je socijalna distanca. Zbog toga će ovogodišnja zvanična selekcija najvažnije filmske smotre brojati mnogo manje filmova nego inače.

Postojeće selekcije će sadržavati kategorije "Venecija 77" i "Orizzonti", kao i tradicionalnu kategoriju "Biennale College Cinema".

Ovogodišnje 77. izdanje festivala u programu neće sadržavati poznati "Skonfini" program koji je uključivao projekcije u art bioskopima, kao i prikazivanje eksperimentalnih filmova i TV serija. U dodatku ove odluke je i otkazivanje najstarije kategorije "Venecijanski klasici", koja takođe ove godine neće biti dio festivala.

Organizatori su ranije najavili da će se ovaj festival uvezati sa filmskom smotrom u Bolonji, a ovo udruživanje je nazvano presedanom u neočekivanoj situaciji. Čelnici festivala najavili su i postavljanje dvije vanjske arene koje će upotpuniti program zatvorenih kino-dvorana.

"Redovne projekcije filmova će se održati u bioskopima gdje su se tradicionalno i održavale. Naravno, za ovu priliku spremljeno je niz bezbjednosnih mjera radi očuvanja zdravlja naših takmičara i posjetilaca. Što se tiče kategorije 'Venecijanska virtuelna stvarnost', ona će se u potpunosti održati putem interneta", poručili su organizatori filmske smotre.

Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera kazao je da izražava zadovoljstvo što će se festival ipak održati, iako je bilo mnogo najava njegovog otkazivanja.

"Veoma sam srećan što će se ovogodišnji festival održati. Ne smijemo zaboraviti sve žrtve posljednjih nekoliko mjeseci u čiju čast ćemo održati ovu smotru. Prvi internacionalni festival koji je bio prinuđen da pomjeri svoj datum organizovanja zbog pandemija virusa korona postaće smislena proslava i poruka optimizma za cijeli svijet sedme umjetnosti koji je pretrpio velike gubitke od pojave pandemije virusa korona", kazao je Barbera.

Dodao je da će zvanična selekcija "Venecija 77" brojati između 50 i 55 filmova iz svih krajeva svijeta i da će ponuditi tradicionalni prikaz onoga što je najbolje stvoreno u filmskoj industriji u posljednjim teškim mjesecima.

Odaziv takmičara, koji će uz zvanični program biti predstavljeni 28. jula, bio je iznenađujuće veliki, bez obzira na loše radne uslove proteklih nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije