Film i serije

Multimedijalno predstavljena knjiga o Nebojši Glogovcu

Multimedijalno predstavljena knjiga o Nebojši Glogovcu
Foto: Tanjug | Multimedijalno predstavljena knjiga o Nebojši Glogovcu

Knjiga o Nebojši Glogovcu "Glogi" sinoć je multimedijalno promovisana razgovorom sa njenim piscem Aleksandrom Ðuričićem i gostima, te prikazivanjem filma "Ustav Republike Hrvatske" i izložbom glumčevih fotografija autora Dalibora Danilovića.

Pred brojnim posjetiocima koji su ispunili prostor Ustanove kulture "Parobrod" Ðuričić je rekao da nije poznavao, niti u toku svoje novinarske karijere intervjusao Glogovca (1969-2018), već je tek na poziv izdavača krenuo u istraživanje života, lika i djela.

"Znamo da je Glogi veličanstven glumac, a sad sam se uverio da se radi o velikom umetniku, ne samo dramskom, već i o pesniku", rekao je Ðuričić, koji je u svojoj knjizi prvi put objavio nekoliko Glogovčevih pjesama, koje su prisutnima izgovorili glumci Anica Dobra i Stefan Bundalo.

Ðuričić je rekao da je radeći na knjizi shvatio da među glumcima "postoji Glogovčeva generacija, koja nema veze sa godinama, ali ima veze sa nekom vrstom poštenja, iskrenosti, nepotkupljivosti, prijateljstva i posebnog smisla za humor".

"Kažu da je živeo samo 49 godina, međutim kad pogledamo šta je ostavio iza sebe, uloge, prijatelje, decu i sve strasti, siguran sam da je živeo mnogo duže", ocenio je Ðuričić.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović je pohvalila knjigu i ideju autora da je napiše, jer je, kako je rekla, Glogovac nedovoljno pročitana knjiga, slojevita i zagonetna.

"Ne kažem da ga je ova knjiga odgnonetnula, ali je pokazala put kako se odgonetava takva zagonetna ličnost. Glogi je bio glumac koji je razumeo svaku reč, koji je odigrao na stotine uloga i u svaku je ulazio i izlazio kao da je za njega napisana", kazala je Ognjenović.

U razgovor se iz publike uključio pozorišni reditelj Dejan Mijač koji je rekao da je Glogovac "umio i imao nešto što je Božji dar" i da je glumca uvijek doživljavao kao "blagosloveno biće".

Izdavač Manojlo Vukotić je kazao da je Glogovac bio "divan čovjek i glumac i čestiti Hercegovac", a da je o njemu napisana "jedna od rijetko toplih, iskrenih knjiga u kojoj nema nekih velikih naravoučenija, već se pouke mogu izvući iz onoga što pričaju njegovi prijatelji".

Ðuričić je za svoju knjigu okupio 40 sagovornika, među kojima su bili glumci Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Ðuričko, kao i pozorisni poslenici Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, ali i žene sa kojima se volio, kumove, prijatelje.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kroz svjedočenja bliskih ljudi Ðuričić otkriva nepoznate detalje iz života Glogovca, kao što su posao u prodavnici muzičkih uređaja, stopiranje od Pančeva do Beograda, zašto mu se tresla noga na prijemnom ispitu za glumu i kako su velike uloge i najveći reditelji tražili baš njega.

Glogovac je između ostalih ostvario zapažene uloge u filmovima "Ubistvo sa predumišljajem" (1994), "Bure baruta" (1998), "Nebeska udica" (2000), "Munje!" (2001), "Kad porastem biću kengur" (2004), "Klopka" (2007), "Krugovi" (2013) i "Ravna gora" (2014).

Dobio je mnogo nagrada, a između ostalih Sterijinu nagradu, Cara Konstantina i Pulsku arenu za najbolju mušku ulogu za "Ustav Republike Hrvatske" (2016).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije