Film i serije

Na Festivalu animiranog filma "Banjaluka 2023" 140 filmova

Na Festivalu animiranog filma "Banjaluka 2023" 140 filmova
Foto: Ilustracija | Na Festivalu animiranog filmafilma "Banjaluka 2023" 140 filmova

BANJALUKA - Nakon jednogodišnje pauze, pred banjalučku publiku se vraća petnaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma "Banjaluka 2023", koje će biti održano od 24. do 28. oktobra.

Tokom šest dana u "Cineplexxu Palas" će biti prikazano više od 140 animiranih filmova u takmičarskim i pratećim programima.

"Novina ovogodišnjeg festivala je izdvajanje kategorije studentskog animiranog filma kao zasebnog programa, što će biti posebno atraktivno za studente animiranog filma. Veliki takmičarski program standardno predstavlja presjek najznačajnijih animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađeni na najpoznatijim svjetskim festivalima animacije", rekao je Goran Dujaković, direktor festivala.

Pored toga, na otvaranju festivala biće prikazana i dva kratka animirana filma nastala na radionicama animiranog filma koje su organizovane sa djecom iz Banjaluke.

"Prvi film je rezultat rada projekta koji sprovodi Asocijacija za vizuelne umjetnosti 'Feniks Art', a pod mentorstvom profesionalnog animatora Žane Forca u tehnici pijeska, a drugi je realizovan u organizaciji Društva animacije u Republici Srpskoj, DARES", dodao je Dujaković.

U Velikom takmičarskom programu biće prikazana 33 filma, u Studentskom takmičarskom programu 19, u Dječjem 12, u programu "Panorama" 19 i "ExYU Panorama" osam filmova, a tradicionalno, najviše filmova pristiglo je iz Francuske, Španije, Rusije, Portugala, Poljske i Hrvatske.

"U Velikom takmičarskom programu biće prikazan i jedan film iz Bosne i Hercegovine, 'Šaptač', u režiji i animaciji Mladena Đukića, profesora animiranog filma na Akademiji umjetnosti u Banjaluci", istakao je Dujaković.

Projekcije su organizovane svakog festivalskog dana, s tim da takmičarski program svakim danom počinje u 19 časova, osim završnog dana festivala.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije