Film i serije

Na Palama "Filmsko bdenje duše"

Na Palama "Filmsko bdenje duše"
Foto: Srna | Na Palama "Filmsko bdenje duše"

PALE - Na Palama će sutra početi program pod nazivom "Filmsko bdenje duše" čiji je cilj promovisanje kratkih i dokumentarnih filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Tokom dva dana biće prikazano desetak dokumentarnih filmova autora iz Republike Srpske, Srbije i srpske dijaspore.

Gosti Kinoteke Republike Srpske su predsjednik Udruženja filmskih i TV radnika Vojvodine i umjetnički direktor manifestacije "Filmsko bdenje duše" Srđan Ilić, i reditelj Milan Kićevac, predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Budimpešti, čiji će filmovi biti prikazani u okviru programa.

Sutra će biti prikazani filmovi "Lasta", Milana Belegišanina, "Srpska heroina", Branka Stankovića, "Ko se zadnji smeje", Miroslava Jovića, "Naod" Vaska Butrića, "Iskra u tami", Slađane Topalović Nestorović i "Triptih o `Milosrdnom anđelu` nad Novim Sadom", Srđana Ilića.

U četvrtak, 14. novembra, na programu su dokumentarci "Manastir Bogorodice Trojeručice - Ripanj", Milana Kićevca, "Dobrovoljno umro", Branka Lazića, te "Seobe se nastavljaju večno", Boška Milosavljevića.

"Riječ je o filmovima visokih umjetničkih kvaliteta koji su prethodnih godina nagrađeni poveljom `Bdenje Jakova Orfelina`, najvećim priznanjem koje dodjeljuje `Filmsko bdenje duše`", ističe se u saopštenju.

Program će biti održan u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama, sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije