Film i serije

Na Palama otvoren "Jahorina film festival"

Na Palama otvoren "Jahorina film festival"
Foto: N.N. | Na Palama otvoren "Jahorina film festival"

Svečanom ceremonijom i projekcijom najnovijeg filma Miloša Avramovića "Južni vetar", večeras je na Palama otvoren Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival" tokom kojeg će biti prikazan 91 film iz 31 zemlje.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je da je ovogodišnji moto Jahorina film festivala, koji će trajati do subote, 29. septembra, "Gori li planeta?" i u tom smislu se vrši selekcija filmova. 

"Zašto taj moto? Svjedoci smo posljednjih godina velikih klimatskih promjena, migrantske krize, političkih promjena u svijetu i imamo utisak da zaista planeta gori. U tom smislu smo dobili veliki broj filmova koji su filmske ekipe radile krećući se unutar izbjegličkih kolona, gdje su zabilježili prave drame", naveo je Despić. 

On je dodao da su za festival prijavljena 422 filma iz 48 zemalja, a u zvaničan program uvršten je 91 film iz 31 zemlje, od kojih 10 iz BiH, te da je veliki broj autora prisutan večeras. 

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su Pale, zahvaljujući "Jahorina film festivalu" i još nekim tradicionalnim manifestacijama, sve više sredina koja u oblasti kulture postaje prepoznatljiva van granica Republike Srpske i BiH. 

"Upravo zbog činjenice da nas ova prestižna smotra filmskog stvaralaštva dodatno približava evropskom i svjetskom auditorijumu, već 12. godinu zaredom podržavamo ovu manifestaciju", izjavio je Jugović i zahvalio organizatorima. 

Predsjednik žirija, reditelj iz Srbije Boriša Simović rekao je da je pregledao stotinjak filmova, te da je zadovoljan i iznenađen kvalitetom filmova. 

"Selektori su imali ozbiljan posao, a naš je mnogo lakši jer su oni od velikog broja pristiglih filmova probrali najbolje. Ima tema koje se ponavljaju, ali je tema migracija toliko široka, da nisam naišao na dva ista pristupa", istakao je Simović. 

Hasan Arnautović iz Buhaća kaže da deseti put učestvuje na Festivalu i da je tu zbog sadržaja koji on pruža. 

"Napravio sam film o čovjeku koji je oživio Čarlija Čaplina i koji ima takvu mogućnost umjetničke transformacije da osim Čaplina glumi još 20 likova", rekao je Arnautović i dodao da je na Festival stiglo mnogo dokumentarnih filmova, ali, nažalost, malo ekoloških zbog nedostataka ideja autora ili nečeg drugog. 

Festivalske nagrade "Zlatni javor" biće dodijeljene za najbolji dokumentarni film, najbolji dokumentarni televizijski i za najbolji kratki igrani film, za najbolji film iz BiH, kao i Gran pri za najbolji film na festivalu. 

Nagrade će biti dodijeljene i za najbolji eksperimentalni film, studentski film, zatim ekološki, kao i turistički film. 

O nagradama će odlučivati petočlani žiri na čelu sa rediteljem iz Srbije Borišom Simovićem, a članovi su novinar i kritičar iz Italije Aurelio Badulati, profesor i teatrolog iz BiH Rade Simović, reditelj iz Srbije Nebojša Ilić i reditelj iz Hrvatske Sanjin Badurina. 

"Jahorina film festival" otvoren je za javnost i poznat po tome što, zahvaljujući činjenici da se filmovi prikazuju i na Televiziji "OSM" istovremeno sa prikazivanjem u projekcionim salama, ima potencijalno najveći broj gledalaca od svih festivala na svijetu. 

Ovaj festival jedini u Republici Srpskoj ima Savjet gledalaca koji se okuplja tokom i nakon završetka Festivala i pomno prati odziv i komentare na brojne ankete. 

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a projekat su podržali i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo trgovine i turizma Srpske, Savjet ministara, opština Pale i Olimpijski centar "Jahorina". 

Medijski pokrovitelji manifestacije su Novinska agencija Republike Srpske "SRNA", Radio-televizija Republike Srpske, Televizija "OSM" i Javni servis BHRT. 

Zatvaranje Festivala je u subotu, 29. septembra, u 12.00 časova u hotelu "Damis" na Palama kada će biti uručene festivalske nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije