Film i serije

Pratite nas na Google news

Na Samoi zabranjen film o Eltonu Džonu zbog gej scena

Na Samoi zabranjen film o Eltonu Džonu zbog gej scena
Foto: Tanjug/AP | Na Samoi zabranjen film o Eltonu Džonu zbog gej scena
Tanjug

Pacifička država Samoa zabranila je biografski film Eltona Džona "Rocketman" zbog prikaza homoseksualnosti.

Oko 97 odsto ljudi na Samoi se identifikuje kao hrišćani, a društvo se generalno smatra konzervativnim i tradicionalnim.

Prema zakonu o krivičnim djelima iz 2013. godine, sodomija se smatra prekršajem koji se kažnjava sa do sedam godina zatvora, čak i uz pristanak obe starne, prenosi AP.

Glavni cenzor Samoe Leiataua Niuapu Faui izjavio je danas za "Samoa Obzerver" da je homoseksualna aktivnost prikazana na ekranu kršila zakone i da se ne uklapa u hrišćanska uvjerenja te zemlje.

Cenzor je novinama priznao da je to "dobra priča, u smislu da se radi o pojedincu koji pokušava da nastavi život."

Film ispituje Džonovu seksualnost i odnos sa tadašnjim menadžerom Džonom Rejdom, a film ima za cilj da uhvati suštinu života muzičara, piše agencija.

I ruski distributer je cenzurisao scene gej seksa i upotrebe droga iz "Rocketmana", a Džon je u zajedničkom saopštenju sa filmskom ekipom napisao da je to "tužan odraz podijeljenog svijeta u kojem još živimo koji još uvijek može tako okrutno de ne prihvata ljubav između dvoje ljudi".

Ruski aktivisti za prava homoseksualaca i istaknute ličnosti osudili su taj potez. Iako homoseksualnost nije kriminalizovana u Rusiji, animozitet prema gej ljudima ostaje jak.

Samoa, u kojoj živi oko 200.000 ljudi, takođe je zabranila film "Milk" iz 2008. godine u kojem je glumac Šon Pen prikazao američkog gej aktivistue Harvija Milka.

Otkako se od prije 10 dana prikazuje u bioskopima, Roketmen je zaradio oko 101 milion dolara širom svijeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije