Film i serije

Na današnji dan preminuo Gregori Pek, filmska ikona 20. vijeka

Na današnji dan preminuo Gregori Pek, filmska ikona 20. vijeka
Foto: hollywoodreporter.com | Na današnji dan preminuo Gregori Pek, filmska ikona 20. vijeka

Jedan od najvećih i najpoznatijih glumaca starog Holivuda Gregori Pek preminuo je na današnji dan 2003. godine u Los Anđelesu.

Iako je igrao u najčuvenijm američkim filmovima, osvojio je tek jednog Oskara i to za klasik "Ubiti pticu rugalicu".

Pek je najpoznatiji po tumačenju Atikusa Finča u ovom ostvarenju iz 1962. godine. Taj lik je proglašen za "filmskog heroja broj jedan" u istraživanju Američkog filmskog instituta.

Gregori Pek je, uglavnom, igrao državnike i ljude koji ne trpe nepravdu. Bio je reporter koji se protivi antisemitskim težnjama u filmu "Džentlmenski sporazum", koji je 1947. godine osvajio Oskara za najbolje ostvarenje.

Bio je i oficir u čuvenom ostvarenju "Topovi Navarone" iz 1961. godine.

Kritičari su hvalili i njegovo tumačenje negativaca poput nacističkog naučnika Mengelea u čuvenom filmu "Momci iz Brazila" iz 1978. godine.

Taj film ostao je zapamćen po činjenici da su u njemu igrala dva glumačka klasika 20. vijeka Lorens Olivije i Gregori Pek.

Pek je bio partner Odri Hepbern u njenom prvom holivudskom filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine, za koji je dobila Oskara. Danas je Odri Hepbern ubjedljivo prva na listi najboljih holivudskih glumica svih vremena.

Pek je nominovan čak pet puta za nagradu Oskar, ali je dobio samo jednom.

Ipak, on se danas, prema listi Američke filmske akademije, nalazi u samom vrhu najboljih i najvoljenijih holivudskih glumaca svih vremena, zajedno sa Hemfrijem Bogartom, Kerijem Grantom, Marlonom Brandom...

Pek je i sam jedno vrijeme bio predsjednik ove akademije, bio je aktivan u udruženju za borbu protiv raka i u mnogim drugim humanitarnim organizacijama.

Njegovo pravo ime bilo je Eldred Gregori Pek. NJegova majka pronašla je ime Eldred u teledonskom imeniku i odlučila da tako nazove svog sina.

Međutim, Gregori nikada nije prihvatio to ime i odmah pošto je postao punoljetan, prema sopstvenim riječima, izbacio ga je iz krštenice.

Tako je Gregori Pek prije zvjezdane glumačke karijere sam odredio ime koje će kasnije biti u vrhu američkog i svjetskog filma svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije