Film i serije

Nagrada "Aleksandar Lifka" za Mirjanu Karanović

Nagrada "Aleksandar Lifka" za Mirjanu Karanović
Foto: N.N. | Nagrada "Aleksandar Lifka" za Mirjanu Karanović

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodjeljuje nagrade "Aleksandar Lifka" istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag, a ovogodišnja dobitnica u kategoriji domaćih stvaralaca je legendarna glumica Mirjana Karanović, saopštili su iz organizacije festivala.

U jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna je od debija 1980. u filmu "Petrijin venac" Srđana Karanovića, nakon čega je tokom prethodne četiri decenije ostvarila niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad.

U festivalskom obrazloženju povodom dodjele nagrade navodi se da "Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smjelost kreativnog istraživanja".

U nastavku ovog teksta stoji: "Odigrane Mirine uloge su velika kolona suprotnosti različitih žena, od prve, nepismene seljanke Petrije u "Petrijinom vencu" do prošlogodišnje Mire Kušević u "Dnevniku Dijane Budisavljević".

Ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lažne maske i s ogromnom ljubavlju, pa na ubjedljiv i emotivan način tumači likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, pokazujući da u svakoj od njih i u njoj samoj uvijek ima snage za novu borbu.

Svjetsku slavu je stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu".

Godine 2005. glumila je u filmu "Grbavica" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je dobio "Zlatnog medveda2 na Berlinskom filmskom festivalu.

Jedna je od svega pet glumica koje su dvaput dobile nagradu "Zlatna arena" u Puli.

Prošlodišnja je laureatkinja nagrade "Dobričin prsten" za životno djelo, a tokom svoje dugačke karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za svoj glumački rad. Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji.

Kao rediteljka debitovala je 2006. filmom "Dobra žena".

Na Akademiji umjetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu gluma. Bila je dekan Akademije umjetnosti u dva mandata.

Nagrada "Aleksandar Lifka" dodjeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Ljetna pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dijela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih cjelina.

Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije