Film i serije

Nagrada "Pavle Vuisić" pripala Vojislavu Brajoviću

Nagrada "Pavle Vuisić" pripala Vojislavu Brajoviću
Foto: Arhiva | Nagrada "Pavle Vuisić" pripala Vojislavu Brajoviću

BEOGRAD - Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima za životno djelo za 2020. godinu pripala je glumcu Vojislavu Brajoviću, saopšteno je iz Predsjedništva Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Priznanje se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, djelo akademskog vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarne filmske storije o dobitniku.

Po tradiciji, nagrada se uručuje u Nišu, na Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti", čije održavanje zavisi od epidemiološke situacije.

Vojislav Voja Brajović jedan je od najboljih glumaca na ovim prostorima. Od 1969. godine je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a brojne uloge ostvario je i na scenama drugih pozorišta, poput "Zvezdara teatra", "Ateljea 212", Beogradskog dramskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada te Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

"Ono što mi se čini bitnim jeste to što se i u ovoj pandemiji pokazalo koliko je kultura važna. Jer šta je ljudima bilo potrebno sem hrane za telo i hrana za dušu? Čemu su se okretali? Knjigama, dobrim filmovima i serijama, pozorištu, doduše u internet izdanju, ali je bilo i ostalo evidentno da postoji ozbiljna, prava, duboka, iskrena potreba", govorio je nedavno Brajović o značaju kulture u onim najtežim danima.

Iza njega je mnoštvo filmskih i serijskih uloga, a Brajović se ni sada, kada je dobio nagradu za životno djelo, ne voli osvrtati unazad.

"Radije gledam unapred. Ali, evo, pre neko veče, ni sam ne znam zašto, pokušao sam da presaberem šta sam sve igrao za ovih više od 50 godina. Toliko Šekspira, Gorkog, Čehova, drugih velikih pisaca, stranih i domaćih. Pa, znate šta, da je lako - nije. Ali je privilegija živeti i raditi u takvom društvu", istakao je nedavno Brajović.

U vezi s nemogućnošću normalnog funkcionisanja pozorišnih kuća Brajović se prisjetio Lorkinih riječi: "Narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije