Film i serije

Nagrada "Zlatni pečat" Predragu Mikiju Manojloviću

Nagrada "Zlatni pečat" Predragu Mikiju Manojloviću
Foto: Tanjug | Nagrada "Zlatni pečat" Predragu Mikiju Manojlović

BEOGRAD - Dramskom umjetniku Predragu Mikiju Manojloviću povodom 75. godina Jugoslovenske kinoteke, biće uručena nagrada Zlatani pečat, 6. juna u sali "Makavejev", saopštili su iz ove ustanove kulture.

Predrag Miki Manojlović svoju glumačku karijeru započinje ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka u pozorištu i vrlo brzo postaje jedan od vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji.

U tom periodu ostvaruje i zapažene uloge u kultnim televizijskim serijama, "Grlom u jagode" i "Otpisani", a početkom osamdesetih otpočinje čitav niz uloga u filmovima autora nove generacije, kao što su "Samo jednom se ljubi" (1981) i "Za sreću je potrebno troje" (1985) Rajka Grlića, "Nešto između" (1982) Srđana Karanovića, "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, ostvarenjima koji su unijeli novi duh i estetiku u jugoslovenski film i koji su bili izrazito zapaženi i uspješni i izvan naših prostora, prenosi Tanjug.

Miki Manojlović je kroz te filmove kreirao jednu karakterističnu glumačku pojavu, što je prepoznavala i publika i stručna javnost, o čemu svjedoče nagrade, ali i pohvale domaće i strane kritike.

Predrag Miki Manojlović nosilac je i najvećih glumačkih priznanja na ovim prostorima, kao što su dvije Zlatne arene u Puli, nagrade na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Dobričin prsten, Nagrada "Pavle Vuisić" i druge, kojima se sada priključuje i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije