Film i serije

Najbolji evropski dokumentarci i kratki filmovi na Paliću

Najbolji evropski dokumentarci i kratki filmovi na Paliću
Foto: Palic film festival | Najbolji evropski dokumentarci i kratki filmovi na Paliću

PALIĆ - Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju "Eco Dox" koja se bavi ekologijom i zaštitom čovjekove okoline.

Ove godine uvodi se program "Novi evropski dokumentarni film", za koji selektor Igor Toholj kaže da je prirodan nastavak orijentacije festivala ka aktuelnim tendencijama u evropskoj produkciji, s obzirom na to da dokumentarci već duže vreme zauzimaju ravnopravnu poziciju sa iganim filmom na evropskim festivalima A kategorije.

Selekcija "Novi evropski dokumentarni film" obuhvatiće pet filmskih ostvarenja: "Varda od Anjes"(Agnes Varda and Didier Rouget) o profesionalnom životu nedavno preminule francuske rediteljke Anjes Varde, "Bez udarca" (Alexe Poukine) o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje, "Gde si Žoao Žilberto?" (Georges Gaćot), "Wongar" Andrijane Stojković i "Proslava" (Olivier Meyrou) o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana.

"Odabrani filmovi su svi na svoj način, bez obzira na stil i pristup temi, snažna, iskrena svedočanstva o životima ili sudbinski važnim događajima u kojima su učestvovale značajne ličnosti za evropsku u svetsku kulturu ili dramatična svedočanstva kakva mogu biti prikazana samo u dokumentarnoj formi", rekao je Toholj. 

U selekciji "Eco Dox" publika će gledati filmove "Zelena laž" (Werner Boote), "Nebo, zemlja i čovek" (Caroline Reucker), "Sojalizam" (Stefano Liberti i Enrico Parenti), "Heroj ovaca" (Ton van Zantvoort), "Speleonaut - Pod kamenim nebom" Sonje Ðekić i "Dobrodošli u Sodomu" (Florian Weigensamer, Christian Krones ).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije