Film i serije

Najteže stvoriti savršen epilog serijala

Najteže stvoriti savršen epilog serijala
Foto: N.N. | Najteže stvoriti savršen epilog serijala

Završne epizode nekog televizijskog serijala kod gledalaca zaljubljenika u određeni žanr mogu da izazovu brojne nedoumice o tome kako će se završiti serijal koji je sezonama ranije postao neizostavni dio njihovih života.

Kako su gledaoci na "slatkim mukama" iščekujući posljednju epizodu, toliko su tvorci serija opterećeni da opravdaju očekivanja publike.

"Stvar koja izaziva nemir kod pisaca scenarija kao i producenata je osjećaj da nije dovoljno samo zaključiti jednu priču koja je pred gledaocima bila godinama, već je potrebno finalnu epizodu napraviti tako da bude nešto najbolje što ste ikada pogledali. Ponekad je to jako izazovan posao jer sam kraj serije mora da zadovolji ukuse gledalaca, ali da istovremeno zaključi priče svih likova koji će dovesti do epiloga serijala", kazao je Majk Šur, kreator serije "Dobro mjesto".

Da bi stvorili savršeni epilog, tvorci serije "Moderna porodica" su na ovo putovanje krenuli mjesecima prije premijere posljednje epizode. Ovaj poduhvat je, po riječima producenata, iscrpio kompletnu ekipu koja se i po nekoliko puta vraćala na početak scenarija epizode.

"Pokušavali smo i padali smo. Prvog dana pripreme posljednje sezone iznijeli smo sva svoja viđenja, međutim ona nisu zadovoljila sve ukuse. Onda smo prosto sjeli i nakon više od dva mjeseca priprema odlučili da zaključimo 'Modernu porodicu'", prisjeća se Kristofer Lojd, kreator pomenute serije.

On je dodao da ovo nije bio jednostavan zadatak, te da je u timu koji je radio na posljednjoj epizodi zavladala panika.

"Konačno smo došli do nečega što nije zadovoljilo baš sve ukuse, ali mislim da je dalo ljudima divan podsjetnik šta je ova serija bila. Jedna kombinacija humora i drame koja je na svoj način stekla mogućnost da svojim gledaocima kaže posljednje zbogom", rekao je Lojd.

Serija "Moderna porodica" završila je nakon 250 prikazanih epizoda. Odluka da prestanu sa snimanjem bila je jedna od najboljih koju je donijela produkcija ABC, jer je u narednim nedjeljama nastupila pandemija virusa korona zbog koje je ideja o novim snimanjima bila neizvodljiva.

"Imali smo u planu još 22 epizode. Bila bi to jako kompleksna situacija i sve bi djelovalo kao knjiga kojoj nedostaje posljednja stranica", zaključio je Lojd.

Na veliku žalost tvoraca drugih serija, ideja o posljednjem činu često nije u njihovim rukama. Takav je bio slučaj sa serijom "Imperija", koja je zaustavila svoju produkciju 13. marta ove godine zbog pandemije virusa korona.

"Nadao sam se da ćemo dobiti još samo pet dana da stavimo tačku na ovu seriju, međutim to nije bilo moguće. Bili smo primorani da postojeće snimke spojimo kao slagalicu u jednu epizodu koja bi trebalo da zaključi 'Imperiju'", pojasnio je Bret Mahoni, tvorac serije.

Ono u čemu su tvorci ovih serija saglasni je činjenica da su svojim gledaocima dužni posljednju epizodu predstaviti kao nešto najbolje što su gledali - ona mora da sadrži najviše humora, najviše romanse, najviše drame i uzbuđenja. Jedino na taj način publika može biti zadovoljna na kraju jednog putovanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije