Film i serije

Nakon kritika mijenjaju se dijelovi filma "Snježana i sedam patuljaka"

Nakon kritika mijenjaju se dijelovi filma "Snježana i sedam patuljaka"
Foto: N.N. | Nakon kritika mijenjaju se dijelovi filma "Snježana i sedam patuljaka"
N.N.

Kompanija "Disney" odlučila je da promijeni dio radnje filma "Snježana i sedam patuljaka" nakon što je glumac Peter Dinklage kritikovao način na koji su planirali prikazati osobe koje su patuljastog rasta.

Naime, Dinklage smatra da je pohvalno to što su angažovali latino glumicu Račel Zegler za ulogu Snježane, ali da patuljke ne treba prikazivati kao zaostale osobe koje žive u pećini.

"Podržao bih njihovu odluku da su ovu popularnu bajku uskladili sa vrijednostima modernog doba", kazao je on.

Inače, Dinklage boluje od ahondroplazije, rijetke bolesti koja uzrokuje patuljast rast. Uprkos tome, uspio je ostvariti zavidnu glumačku karijeru, a u svojoj biografiji ima više od 80 serija i filmova.

"Disney" je odlučio da prihvati ovu kritiku te će se režiser Mark Veb i snimatelji u narednom periodu konsultovati s osobama koje boluju od ahondroplazije (rijetke bolesti koja uzrokuje patuljast rast) kako bi promijenili dijelove filma koje oni smatraju uvredljivim.

"Kako bismo izbjegli promovisanje stereotipa koji su zastupljeni u originalnoj verziji filma, odlučili smo koristiti drugačiji pristup kada je riječ o ovih sedam likova. Počeli smo sarađivati s ljudima niskog rasta s ciljem poboljšanja nove verzije", kazao je jedan od portparola "Disneyja" za "New York Post".

Novu verziju filma "Snježana i sedam patuljaka" režiraće Mark Veb. Snježanu će glumiti Račel Zegler, a uloga zle kraljice pripala je Gal Gadot. Premijera je zakazana za 2023. godinu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije