Film i serije

Nakon pet godina pauze, "DukaFest" ponovo u punom sjaju

Nakon pet godina pauze, "DukaFest" ponovo u punom sjaju
Foto: N.N. | Nakon pet godina pauze, "DukaFest" ponovo u punom sjaju

BANJALUKA - Nakon pet godina pauze, u organizaciji Akedemije umjetnosti u Banjaluci i Udruženja građana "Krov" u Gradskom pozorištu "Jazavac" od 21. do 24. novembra biće održano sedmo izdanje "DukaFesta", na kojem će banjalučka publika imati priliku da pogleda 47 studentskih filmova u takmičarskom programu, od kojih je 20 igranih, a 27 dokumentarnih ostvarenja.

Na konkurs festivala pristiglo je preko 1.500 filmova iz 91 zemlje svijeta, a filmove uvrštene u selekciju ocjenjivaće stručni žiri koji čine: Saša Hajduković, Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić.

"'DukaFest' je zamišljen kao pokretač, a to znači sljedeće: on neće čekati razvoj sredine kako bi i sam rastao, već obrnuto, 'DukaFest' se namjerava razvijati kako bi rasla i sredina", riječi su Saše Hajdukovića. Pored velike posvećenosti filmskih radnika iz Banjaluke, 'DukaFest', festival nastao u čast Dušku Dukiću - Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, ipak svoj povratak na filmsku pozornicu duguje i Ministarstvu prosvjete i kulture RS, gradu Banjaluka i kompaniji "M:tel", koji su ove godine svesrdno podržali održavanje festivala.

"Drago mi je što se 'DukaFest' ponovo vraća na scenu. Što se tiče podrške grada Banjaluka, mi pružamo i onu finansijsku, resursnu i logističku podršku. Ovaj festival je podržan kroz javni poziv za kulturno-umjetničko stvaralaštvo koji se objavljuje svake godine", kazao je Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu pri gradu Banjaluka.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci, podsjeća da je Banjaluka sredina u kojoj filmska industrija nije dovoljno ni podržana ni promovisana niti je dovoljno razvijena, te da su prvi koraci na tom planu napravljeni upravo osnivanjem Akademije umjetnosti, čiji su studenti potom osnovali 'DukaFest'.

"Činjenica da je na konkurs 'DukaFesta' pristiglo preko 1.500 filmova, da su filmovi stigli iz više od 90 zemalja govori o značaju ovog festivala, o njegovim dometima. On predstavlja jedan važan korak u uspostavljanju saradnje između naših studenata, naše akademije, naše kinematografije i kinematografije drugih zemalja svijeta i drugih studentskih škola u svijetu", istakla je Dodikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije