Film i serije

Pratite nas na Google news

"Naš muzej filma" najambiciozniji projekat Jugoslovenske kinoteke

"Naš muzej filma" najambiciozniji projekat Jugoslovenske kinoteke
Foto: N.N. | "Naš muzej filma" najambiciozniji projekat Jugoslovenske kinoteke
N.N.

​Nakon što je protekla godina bila u znaku značajnog jubileja – 70 godina postojanja Kinoteke, razvoj srpske kinematografije i podsjećanje na domaće stvaraoce, biće u fokusu i u narednom periodu. Uskoro će biti otvorena nova stalna postavka "Naš muzej filma".

Stalna muzejska postavka Jugoslovenske kinoteke moći će da se tumači kao pregled istorije jugoslovenske kinematografije, od njenih početaka, do kraja prošlog vijeka.

"To je najambiciozniji projekat kada je u pitanju muzejska postavka Jugoslovenske kinoteke u njenoj istoriji i predstavlja period od predistorije filma pa sve do kraja 20. veka, kada su u pitanju autori, glumci, stvaraoci i svi oni koji su bojili boje naše kinematografije", ističe direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Postavkom su markirani značajni periodi u razvoju domaće kinematografije, djela koja su ih obilježila i nastupi naših autora na međunarodnoj sceni.

"Od podataka kako je nastao i kako se razvijao film na ovim prostorima, do njegovog uzdignuća. Postoje dekade koje su obeležili mnogi pravci i kada je u pitanju naša kinematografija i mnoga autorska imena. Crni talas, Kino-klub, studenti iz Praga, značajni međunarodni uspesi, uspesi na domaćim filmskim festivalima, ali i legati koji su se i do sada nalazili ovde u Jugoslovenskoj kinoteci biće obogaćeni legatom velikog stvaraoca, Živojina Pavlovića", dodaje Pantelić.

Dio izložbe čine i legati istaknutih predstavnika filmske umjetnosti, među kojima i novi legat posvećen stvaralaštvu jednog od velikana crnog talasa jugoslovenskog filma.

Poslije skoro godinu i po dana pripreme postavke u Kinoteci, izložba Naš muzej filma, otvara se 23. januara.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije