Film i serije

"Nebrušeni dijamanti": Jedan od najboljih filmova u 2019. godini

"Nebrušeni dijamanti": Jedan od najboljih filmova u 2019. godini
Foto: N.N. | "Nebrušeni dijamanti": Jedan od najboljih filmova u 2019. godini

Mladi reditelji Džoš i Beni Safdi (Josh i Benny Safdie), kolokvijalno poznati kao Safdi braća, publici su poznati, prije svega, po filmu "Dobra vremena" (Good Times), koji je 2017. godine pobrao brojne odlične kritike.

Ništa slabije nije prošao ni njihov film "Nebrušeni dijamanti" (Uncut Gems). Štaviše. U pitanju je jedan od najboljih filmova koje smo imali priliku da pogledamo u 2019. godini.

Kako će se kasnije ispostaviti, kontroverza ovog filma nije njegova priča i šokantni kraj, nego radije odluka da glavnu ulogu ponese Adam Sendler (Adam Sandler). Da, onaj Adam Sendler koji snima loše komedije i važi za glumačku karikaturu. To je, takođe, isti onaj Adam Sendler koji je, pod vođstvom reditelja koji zna kako da radi sa svojim glumcima, u stanju pokazati veliki glumački raspon. Svi koji su nekad pogledali Andersonov (Paul Thomas Anderson) "Opijeni ljubavlju" (Punch-Drunk Love) znaju o čemu pričam i znali su šta ih je ovdje očekivalo. Oni drugi, koji su zbog glumca odlučili da preskoče "Nebrušene dijamante" (kako pokazuju brojni tekstovi u proteklih nekoliko sedmica riječ je o dobrom djelu članova Akademije zbog čega Sendler, sasvim nepravedno, nije dobio nominaciju u kategoriji najbolje uloge) propustili su nezaboravno filmsko iskustvo i jednu od najbolje izvedenih muških uloga prošle godine.

Sendler igra Hauarda Ratnera, kockara i zlatara, zaposlenog u čuvenom njujorškom Distriktu dijamanata (Diamond District). Djelimično baziran na ličnom iskustvu braće Safdi, koji su, zajedno sa Ronaldom Bronstajnom (Ronald Bronstein), napisali scenario, film prati Ratnerov pad u ralje beskrupoloznog svijeta američkih zelenaša. Tamo gdje su "Dobra vremena" možda podbacila, "Nebrušeni dijamanti" su nadoknadili, i više, držeći ritam haosa besprijekorno u ovoj zaglušujućoj kakofoniji uznemirenosti i horora. Međutim, zvijezda filma koji trči sprint, umjesto maratona, na kraju je i pored maestralne režije, montaže, fotografije, scenarija, ipak Sendler, bez kojeg bi ovaj haos bio nezamisliv. Ovo je uloga karijere. Bravo!

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije