Film i serije

Neum, evropsko središte podvodnog filma

Neum, evropsko središte podvodnog filma
Foto: N.N. | Neum, evropsko središte podvodnog filma
Milan Rakulj

Međunarodni festival podvodnog filma "Neum 2021 - Underwater film festival" počeo je danas, a završava se sutra, pod pokroviteljstvom opštine Neum.

Tokom prve festivalske večeri planirane su i trebalo je da budu održane projekcije filmova u službenoj konkurenciji, a drugi dan je rezervisan za edukativno-ekološke radionice podvodnog snimanja, odabira tehnike i sigurnosti pod nazivom "Podvodni svijet".

"Imamo odlične reakcije i veliki broj prijava autora iz cijelog svijeta za takmičarski dio Festivala podvodnog filma Neum. Trenutno brojimo više od 250 prijavljenih filmova. Naš cilj je razmjena iskustava, nova praktična saznanja autora, kao i šire ciljne javnosti, a jednako tako cilj nam je kroz Festival podvodnog filma osnažiti društvo u vezi sa ekološkim aktivnostima i sprečavanjem zagađenja rijeka, mora i obale", istakao je Ivo Mikulić, autor i osnivač Festivala podvodnog filma Neum.

Ova nesvakidašnja filmska smotra će biti evropsko središte podvodnog filma, s obzirom na to da će tokom festivala biti prikazani filmovi, ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Hrvatske, Španije, Francuske, Italije, Holandije, Indije, Irana i mnogih drugih država. Uslov za prijavu na festival bio je da je film snimljen barem 50 odsto vremena pod vodom mora, jezera, bazena, rijeke ili slično.

"Zvijezde ovog festivala su autori filmova i publika, jer smo željeli 'živi' festival, s ljudima u publici", istakli su organizatori.

Tokom prvog podvodnog filmskog festivala biće dodijeljena i priznanja u kategorijama: najbolji film festivala, najbolji bh. podvodni film, najbolji eko-film, najbolja kamera te najbolja muzika.

Festival podvodnog filma Neum specifičan je po temi i formi koja je otvorena za sve kategorije stanovništva, kao i sve kategorije autora (od amatera do profesionalaca). Filmovi o podvodnom svijetu privlače i afirmišu autore da produkcijom filmova, između ostalog, podstaknu vlade, političare, lidere mišljenja i ekologe na jači i intenzivniji angažman u vezi sa očuvanjem podvodnog svijeta, morske flore i faune.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije