Film i serije

Nijedna knjiga iz 21. vijeka nije bolja od "Sopranosa"

Nijedna knjiga iz 21. vijeka nije bolja od "Sopranosa"
Foto: N.N. | Nijedna knjiga iz 21. vijeka nije bolja od "Sopranosa"

​Prošli 20. vijek je bio ispunjen književnim ostvarenjima koja su oblikovala svijet i kulturu koju poznajemo. Knjige su bile te koje su stvarale pop kulturu i likovi s tih stranica su bili heroji o kojima se pričalo.

Ipak, sudeći po vodećem televizijskom scenaristi, ne postoje romani u 21. vijeku koji se mogu takmičiti s televizijskim serijama. Nil Kros, tvorac serijala "Luter", tvrdi da su drame kao što je serija "Sopranos" odavno preuzela primat nad knjigama.

Kros je napisao nekoliko ostvarenja i novela za koje je nagrađen, ali sam lično priznaje da pisana riječ nema više uticaj na javnost kao što je imala u prošlosti.

"Ja volim knjige, ali ne mogu da se sjetim nekog ostvarenja koje je objavljeno nakon 2000. godine, a koje je ostavilo tako značajan kulturološki trag kao što su to uradile serije 'Sopranosi' ili 'Breaking Bad'. Smatram da je narativna funkcija televizije odavno pretekla romane", rekao je Kros.

On je dodao da je gledanje televizije zamijenilo čitanje i da danas televizijske sadržaje konzumiramo mnogo više nego što su knjige ikada bile čitane.

"Danas umjesto da upalim svjetlo da bih pročitao još jedno poglavlje, ja gasim svjetlo da bih pogledao još jednu epizodu neke od aktuelnih televizijskih serija", rekao je Kros.

Ovaj scenarista smatra da gledanje serija ima ispunjujući efekat na konzumente, kao što su to radile knjige u viktorijansko doba, kada su ljudi razgovarali i analizirali aktuelne romane i likove koji se u tim romanima pojavljuju.

Tada su pisci kao što su Čarls Dikens ili Henri Džejms svojim pisanjem osvajali srca hiljada ljudi, koji su jedva čekali kada će se na policama knjižare pojaviti neko novo ostvarenje.

Serija "Sopranos", koja će naredne nedjelje proslaviti 20 godina od prvog emitovanja, proglašena je za najbolju televizijsku dramu svih vremena. Serije "The Wire" i "Breaking Bad" su takođe proglašene najboljim američkim dramama koje su emitovane na malim ekranima.

Istovremeno, prodaja pisanih ostvarenja je u padu još od sredine devedesetih. Najprodavanije knjige u ovom vijeku su dosad "Davinčijev kod" Dena Brauna, priče o čarobnjaku Hariju Poteru, kao i knjige "Twilight saga" i "50 nijansi sive".

Serijal "Luter", iza koje kao scenarista stoji Kros, ponovo je na malim ekranima u Velikoj Britaniji, a glavnu ulogu tumači Idris Elba. Scenarista ističe da je nadahnuće za ovaj omiljeni lik dobio upravo iz drugih televizijskih serija, kao što je ostvarenje "Kolumbo", a ne iz knjiga.

"Luterov DNK potiče od 'Kolumba', koji je jedan od mojih omiljenih serijala. Ukrali smo mnogo toga od 'Kolumba' za potrebe serije 'Luter'", rekao je on.

Ovaj scenarista je ranije naišao na osude da piše previše mračne epizode te da su mnogi iznenađeni ovakvim načinom razmišljanja.

"Ja nikada nisam pisao o stvarima koje bih ja radio drugim ljudima, već stvaram i pišem o stvarima koje ne bih volio da iko meni uradi. Svi negativci u mojoj seriji su avatari mojih strahova i anksioznosti", zaključio je Kros.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije