Film i serije

Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori Palićkog festivala

Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori Palićkog festivala
Foto: N.N. | Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori Palićkog festivala

BEOGRAD - Novi selektori Festivala evropskog filma Palić, čije će 29. izdanje biti održano od 16. do 22. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, jesu Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič. Kako je javljeno iz direkcije festivala, Nikitin je selektor glavnog takmičarskog programa, dok je Sinkevičeva selektorka programa "Paralele i sudari".

Nikolaj Nikitin, glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), na Festivalu evropskog filma Palić bio je umjetnički direktor od 2006. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji "Tallinn Black Nights Film Festival".

Nikitin, kako kažu iz Festivala evropskog filma Palić, već 18 godina prisutan je na Berlinskom filmskom festivalu, a posljednje dvije i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim filmskim festivalima širom Evrope, Gete institutu i Francuskom institutu. Kao osnivač nezavisnog njemačkog filmskog časopisa "Schnitt" (1995) i Festivala filmske montaže "Filmplus" (2001), bio je član mnogih međunarodnih koprodukcijskih žirija, savjetnik evropskih finansijskih tijela, kao i predavač na filmskim školama i filmskim festivalima širom svijeta.

Nikitin živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i Generalne skupštine CINEUROPA.

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član je Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, Evropske filmske akademije te osnivač JS Films LLC.

Posljednjih 10 godina Julija je radila kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući "Arthouse Traffic", Julija je bila zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova "Ljuti Ukrajinci" i dugometražnih filmova u produkciji kompanije.

Kao filmska producentkinja, Julija je takođe koproducirala dokumentarni film Vitalija Manskog "Close Relations" i "Heatsingers" Nadije Parfan.

Trenutno Julija Sinkevič završava igrani film "Lucky girl" Marisije Nikitiuk i razvija film "Lesia" Nane Janelidze.

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić tradicionalno se održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letna pozornica na Paliću, kao i bioskopi "Eurocinema", "Abazija" i "Lifka".

Tokom pretfestivalskog programa i centralnog dijela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih cjelina.

Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima - koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije