Film i serije

Nikolić: Toma je naš najbolji film od raspada Jugoslavije

Nikolić: Toma je naš najbolji film od raspada Jugoslavije
Foto: Printscreen/YouTube | Nikolić: Toma je naš najbolji film od raspada Jugoslavije

​Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Radomir Nikolić koji je govorio o tome kako je bilo raditi na filmu "Toma" i sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem, kako je ušao u lik glumca Zorana Radmilovića i da li ga je neka scena rasplakala.

"Mogu da kažem da svet nije imao deset ili više godina ovako dobar film. Pratim filmsku industriju i dugo mi se nije desilo da me neki film tako razbije, baš kao jak vetar neki stari prozor", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, portret pjevača i kompozitora narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991) je najbolje Bjelogrlićevo rediteljsko ostvarenje, i "naš najbolji film od Tomine smrti i raspada Jugoslavije".

"Ovaj film je umetnost zbog toga što je mene promenio profesionalno i privatno. Ne osećam se isto posle pogledanog filma", naglasio je Nikolić.

Za ulogu glumca Radmilovića (1933-1985) kao boema, Nikolić je morao da razgovara sa ljudima koji su ga poznavali, "kakav je bio kad izađe iz pozorišta, na putovanjima, kada ga privedu u policiju, namerno samo da bi slušali njegove šale i događaje". Uz to je propušio i pustio velike brkove.

Nikolić je istakao da je Bjelogrlić "vrhunski glumac i reditelj", i da među njegove vrline spadaju "fantastičan kasting" za "Tomu", i to što "voli glumce, zna šta hoće i ima fantastičnu ekipu oko sebe".

Upitan da li ga je neka scena posebno emotivno dirnula, Nikolić je rekao da se, između ostalog, rasplakao u trenutku kada Toma (Milan Marić) kaže svojoj supruzi da razbije čašu, gde je Paulina Manov jednim glumačkim postupkom "pokazala ceo život jedne žene".

Nikolić je od Zdravkovićevih pjesama kao omiljenu izdvojio "Tužno leto" pošto ga sjeća na služenje vojske, kada je ju je "60, 70 puta" svirao kao gitarista vojnog orkestra na proslavi Nove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije