Film i serije

Nikolson o svom omiljenom superheroju

Nikolson o svom omiljenom superheroju
Foto: Twitter / Printscreen | Nikolson o svom omiljenom superheroju

Nominovan za 12 Oskara tokom svoje karijere, Džek Nikolson je odnio kući tri kipića, osvojivši ih za "Let iznad kukavičjeg gnijezda" (1976), "Uslovi nježnosti" (1984) i "Bolje ne može" (1997). Ipak, glumac nije samo poznat po svojim kritički hvaljenim ulogama, posudivši svoj talent brojnim holivudskim miljenicima, uključujući Bartonov "Mars napada" i "Kontrola bijesa" s Adamom Sandlerom. Ovdje se slavni glumac okrenuo ka svom omiljenom super heroju.

Malo je glumaca koje biste stavili ispred Nikolsona kada govorimo o najvećim filmskim zvijezdama svih vremena. Glumeći u klasičnim filmovima kao što su "Isijavanje" Stanlija Kjubrika, "Odlazak" Denisa Hopera i Martina Skorsesea, Nikolson se uvijek iznova dokazao, toliko da se druži s najboljim glumcima koji su ikad krasili filmsko platno, uključujući Roberta De Nira, Danijel Dej-Luisa i Marlona Branda.

Nijedna holivudska uloga nije bila veća za Nikolsona od one kada je glumio najvećeg protivnika krstaša s plaštom u Bartonovom filmu o Betmenu iz 1989. godine. Pojavljujući se uz Majkla Kitona, Kim Bejsinger i Bilija Dija Vilijamsa, Nikolson je glumio Džokera, u potpunosti se posvetivši ulozi koju je u međuvremenu proslavio pokojni Hit Ledžer, koji je posthumno osvojio Oskara za iznošenje na platno istog lika u "Mračnom vitezu" iz 2008. godine.

Iako ne biste zajedno spojili filmove o superjunacima i Džeka Nikolsona, glumac je rekao da voli takve filmove, kazavši medijima: "Bio sam obožavalac stripova u to doba, a Džoker mi je bio najdraži", dok je razmišljao o svojoj ulozi u film iz 1989. godine.

"Niko nije radio masku u filmovima jako dugo, a od svih likova na koje bi se ove ideje mogle primijeniti samo akademski, Džoker je jedan od njih. Nisam želio da ovo prođe ono normalno, 'ajmo to klincima uljepšati', do danas sam ovu izvedbu uvijek shvatao ozbiljnije nego vjerovatno iko na svijetu" objasnio je Nikolson u izjavi.

Govoreći o svojoj ulozi u filmu, Nikolson je još dodao: "Znate da sam bio zabavljen kao i gotovo ostatak publike onim što je moj lik radio negdje drugdje u šta ja nisam bio uključen. Uhvatio je duh. To je ravnoteža i razumijevanje razlike između biti 'jako loš' i biti 'jaaaaako loš', znate na šta mislim, pogodili smo pravi ukus. Publika je bila potpuno nespremna za taj nivo uspjeha Džokera".

Iako Nikolsonov Džoker nije prošao kao najbolja filmska verzija lika, s ovom nagradom koja je pripala Hitu Ledžeru, njegov prikaz je daleko od toga da je najgori. Zaista, najgori Džoker bio je prikaz Džareda Leta, s oskarovcem koji se pojavio kao zlokobni klovan u "Odredu samoubica" iz 2016. godine.

Govoreći o Nikolsonovoj ulozi u projektu iz 1989. godine, reditelj Tim Barton izjavio je: "Mislim, prije nego što smo ga uključili u projekt, ljudi su pričali o Džeku Nikolsonu. Dakle, sjajna stvar kod Džeka je to što može ispuniti svačija očekivanja i još uvijek ići daleko dalje od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije