Film i serije

Nominacija za "evropskog Oscara" Goranu Bogdanu uljepšala svakodnevnicu

Nominacija za "evropskog Oscara" Goranu Bogdanu uljepšala svakodnevnicu
Foto: N.N. | Nominacija za "evropskog Oscara" Goranu Bogdanu uljepšala svakodnevnicu

BEOGRAD - Srećan sam što je prepoznat naš rad na ovoj teškoj i osjetljivoj temi. Od prvih proba s redateljem Srdanom Golubovićem ispunjavalo me što plovimo zajedno ovako nježnim temama, kao što je očinstvo i borba čovjeka za pronalaženjem u ovom svijetu, kazao je Goran Bogdan, koji je nominovan za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najboljeg glumca.

Jedan od najpopularnijih regionalnih glumaca napomenuo je da je danas, kada smo svi pomalo otac iz istoimenog filma, nominacija poput dolaska na cilj.

"Meni je ova vijest uljepšala ovo ludo vrijeme. Iz dubine srca sam zahvalan", izjavio je Bogdan povodom nominacije za "evropskog Oscara". On inače igra naslovnu ulogu u filmu "Otac", inspirisanom stvarnom pričom o čovjeku kome zbog siromaštva socijalna služba oduzima djecu.

Golubovićev film, koji je kritika proglasila svojevrsnim balkanskim "Pariz, Teksasom", imao je svjetsku premijeru na 70. "Berlinalu", gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija.

Bogdan je za ulogu u tom filmu nagrađen ranije ove godine na 48. "Festu" u Beogradu, na kojem je "Otac" osvojio i nagradu žirija FEDEORA.

Potom je na 67. "Pulskom filmskom festivalu" ovjenčan i "Zlatnom arenom" za najbolje glumačko ostvarenje. U Puli je "Otac", nastao prema scenariju Golubovića i njegovog hrvatskog kolege Ognjena Sviličića, osvojio i nagradu publike "Zlatna vrata", i to kao prvi film u 67-godišnjoj istoriji tog festivala sa prosječnom ocjenom 5,0. "Otac" je, inače, nastao u koprodukciji čak šest evropskih zemalja - Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Nominacije za najbolji evropski dugometražni igrani i dokumentarni film proširene su sa pet na šest, a prema riječima predsjedavajućeg Odbora EFA Majka Daunija, to je učinjeno radi proširenja platforme za više evropskih filmova, s obzirom na teško vrijeme za evropski film i umjetnike. Dobitnici nagrada EFA biće poznati 12. decembra, kada će u Berlinu biti održana 33. ceremonija dodjele tih prestižnih priznanja - ovoga puta virtuelna zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije