Film i serije

Nova epska drama 'Britanija' oduševila publiku

Nova epska drama 'Britanija' oduševila publiku
Foto: N.N. | Nova epska drama 'Britanija' oduševila publiku

Naučnofantastična serija "Britanija" stigla je na male ekrane i predstavlja prvu zajedničku produkciju između producentskih kuća "Sky" i "Amazon". Prvu sezonu serije čini ukupno 10 epizoda, a tvorci serije i izvršni producenti su Džez i Tom Batervort i Džejms Ričardson.

"Britanija" je drama smještena u 43. godinu nove ere, kada se rimska carska vojska vratila da uništi keltsko srce Britanije - tajanstvenu zemlju pod vladavinom ratnica i moćnih druida koji posjeduju nevjerovatne moći. Ili bar tako kažu.

Kad su Rimljani napali Britaniju 43. godine, Kera, koju tumači glumica Keli Rajli, kćerka kralja Kantijaka, primorana je da zaboravi na nesuglasice sa glavnom protivnicom kraljicom Antedijom, koju igra Zoi Vanamejker, kako bi se spasile od napadača.

Rimljani, predvođeni generalom Aulom Plaucijem, kojeg tumači glumac Dejvid Morisi, odlučni su da uspiju tamo gdje je Julije Cezar doživio poraz i pokore tu mističnu zemlju na samoj ivici Rimskog carstva. Aulo je snažan i žilav vođa, ali krije veliku tajnu koja može da ugrozi njegovu misiju. Dok se plemena i druidi ujedinjuju da bi se borili protiv Rimljana, Keri je povjerena uloga života dok vodi otpor protiv moćne rimske vojske, koja namjerava da ih potpuno uništi.

Prvu epizodu ovog novog televizijskog spektakla gledaoci servisa "Sky Atlantic" su imali priliku da pogledaju 18. januara, dok će korisnici servisa "Amazon" moći da pogledaju cijelu sezonu od 26. januara.

Domaća publika novo ostvarenje "Britanija" može da prati na kanalu HBO, gdje je prva epizoda emitovana u petak.

Filmski kritičari sa novinskog sajta "Guardian" su opisali ovo novo ostvarenje kao istorijsku dramu koja može da popuni prazninu koja je nastala nakon završetka posljednje sezone epske fantastike "Igra prijestola".

"Ono što nedostaje seriji 'Britanija' su armija skeleta i mistični zmajevi, ali to i nije tematika ove serije. Ona prikazuje mističnu stranu ostrva u doba rimskih osvajanja. Serija 'Britanija' na vjerodostojan način prikazuje rituale kojima su se bavili drevni druidi i na koji način su zastrašivali rimske vojnike", istakli su kritičari sajta "Guardian".

Serija je već u svojoj prvoj epizodi prikazala da ima tendenciju da stane rame uz rame s "Igrom prijestola", ali kritičari ističu da je još rano govoriti o tome nakon emitovane samo jedne epizode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije