Film i serije

Novi film Kristofera Nolana će spasiti Holivud?

Novi film Kristofera Nolana će spasiti Holivud?
Foto: N.N. | Film Kristofera Nolana će spasiti Holivud?
N.N.

Da li će novi film Kristofera Nolana "Tenet" biti prvi koji će 17. jula otvoriti svetske bioskope posle pandemije i onaj koji će "spasiti Holivud od propasti", pitanje je kojim se ovih dana bave svi filmski stručnjaci.

Ovaj SF triler o špijunaži i putovanju kroz vrijeme sa Robertom Patinsonom i Džonom Dejvidom Vošingtonom jedan je od rijetkih filmova čiji datum nije pomjeran već je originalno bio predviđen za sredinu ljetnje sezone.

''Krisova najveća želja je da njegov "Tenet" otvori svjetske bioskope. Ne znam nikog ko je posvećeniji i ko više radi na tome da se bioskopi otvore od Krisa Nolana'' kazao je predsjednik kompanije IMAX Ričard Gelfond, pišu Novosti.

Ali, želja reditelja i scenariste kultnih filmova poput "Memento", "Međuzvezdani" i "Inception", producentima, vjerovatno, ne znači mnogo.

Budžet novog blokbastera koštao je "Vorner bros" oko 200 miliona dolara, bez reklamne kampanje, pa je glavno pitanje da li će producenti izabrati da "stvaraju istoriju" ili da "stvaraju novac".

Mada se pandemija širom svijeta smiruje, bioskopi su otvoreni tek u nekoliko zemalja i to sa značajno smanjenim kapacitetom i uz zaštitnu opremu. Ni najveći optimisti u svijetu filma ne vjeruju da će situacija u julu biti normalna i da će dvorane raditi kao i prije virusa.

"Svi filmski studiji su se do sada, vjerovatno, pomirili sa velikim gubicima, ali da bi se publika vratila u sale neophodni su blokbasteri i autori poput Kristofera Nolana", ocjenjuju filmski znalci.

Konačna odluka "Vorner brosa" o sudbini "Teneta" znaće se najkasnije za desetak dana, kada bi, ako sve ostane po planu, trebalo da otpočne marketinška i filmska kampanja za povratak u bioskope.

Kasnu ljetnju sezonu trebao bi da otvori "Tenet", a nakon toga slijedi "Diznijev" hit "Mulan" (24. jul), nastavak "Sunđer Boba" (7. avgust) i "Wonder Woman" 1984 (12. avgust).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije