Film i serije

Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Zaslužena pažnja za kratke serije

Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Zaslužena pažnja za kratke serije
Foto: N.N. | Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Kratke serije dobile zasluženu pažnju

Nagrade "Emmy" dodjeljuju se za televizijsku produkciju, a ranije nepoznate kategorije na ovogodišnjoj manifestaciji broje mnoštvo kandidata zahvaljujući novoj mobilnoj video-platformi - kroz novi format svoje mjesto pod zvijezdama su našli i kratki TV serijali, čije epizode traju svega 10 minuta.

Ostaje još jedino da se vidi kako će novi formati televizije uticati na gigante kao što su "Disney", "Netflix" i HBO, koji su priznali nove kategorije, ali još svoju pažnju posvećuju tradicionalnim formatima.

Još 2011. godine "Emmy" je prepoznao novu kategoriju, koja je nastala na kanalima kao što je YouTube, a prezentovane su serije s kratkim epizodama koje je moguće gledati na pametnom telefonu i koje ne oduzimaju mnogo slobodnog vremena. Pokretanje ovog sistema emitovanja serija u početku nije nailazilo na oduševljenje filmske publike, a prve godine na dodjeli nagrada "Emmy" postojale su samo četiri nominacije.

Digitalni video-biznis je u narednoj deceniji eksplodirao i kratka forma filmova je polako zauzimala mjesto koje joj pripada na dodjeli nagrada. Ove kategorije su i dalje bile niže rangirane u odnosu na tradicionalni sistem gledanja serija, međutim to bi se ove godine moglo promijeniti.

Trku predvodi mobilni video-servis "Quibi", koji iako sporo stiče broj pratilaca, iza sebe ima ogroman budžet i pregršt originalnih autorskih serija čije epizode traju po 10 minuta.

Ova kompanija je plasirala više od 20 serijala koji su stekli nominacije u pet "Emmy" kategorija. Među ovim takmičarima su i glumica Ana Kendrik za komediju "Dummy" i Stefan Džejms za dramu "#FreeRayshawn".

"Bilo bi sjajno kada bi 'Quibi' osvojio nagradu u nekoj od kategorija gdje je nominovan, jer bi onda ljudi više istraživali o ovoj formi gledanja serija", rekla je Kodi Heler, koja stoji iza ostvarenja "Dummy".

Ostali tvorci se slažu da je ova nova pojava istovremeno i velika prilika za nešto potpuno novo te da manje poznatim filmskim radnicima nudi priliku da dođu do šire publike.

Veliki striming servisi kao što su "Disney +" i HBO su fokusirani na tradicionalnu dužinu emitovanja serija, međutim i oni su primijetili značaj ovog novog formata, te su počeli planirati kratke serije animiranog karaktera za najmlađe gledaoce.

Tako će se kanal "Disney" ove godine na dodjeli "Emmy" nagrada pojaviti s ostvarenjem "Jedan kratki Disney dan", dok će HBO ponuditi kompletan serijal "Ne tako kasni šou s Elmom". "Netflix" i "Amazon" takođe se raduju zbog popularnosti nove kategorije, pa su tako i oni spremili nekoliko ostvarenja za dodjelu nagrada.

"Prepoznali smo potrebe naših konzumenata i ova nova forma ima mnogo veći značaj danas nego prije svega pet godina", istakli su iz "Netflixa".

Ovogodišnja dodjela "Emmy" nagrada biće održana 21. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije