Film i serije

Pratite nas na Google news

Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Zaslužena pažnja za kratke serije

Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Zaslužena pažnja za kratke serije
Foto: N.N. | Noviteti na dodjeli nagrada "Emmy": Kratke serije dobile zasluženu pažnju
David Jojić

Nagrade "Emmy" dodjeljuju se za televizijsku produkciju, a ranije nepoznate kategorije na ovogodišnjoj manifestaciji broje mnoštvo kandidata zahvaljujući novoj mobilnoj video-platformi - kroz novi format svoje mjesto pod zvijezdama su našli i kratki TV serijali, čije epizode traju svega 10 minuta.

Ostaje još jedino da se vidi kako će novi formati televizije uticati na gigante kao što su "Disney", "Netflix" i HBO, koji su priznali nove kategorije, ali još svoju pažnju posvećuju tradicionalnim formatima.

Još 2011. godine "Emmy" je prepoznao novu kategoriju, koja je nastala na kanalima kao što je YouTube, a prezentovane su serije s kratkim epizodama koje je moguće gledati na pametnom telefonu i koje ne oduzimaju mnogo slobodnog vremena. Pokretanje ovog sistema emitovanja serija u početku nije nailazilo na oduševljenje filmske publike, a prve godine na dodjeli nagrada "Emmy" postojale su samo četiri nominacije.

Digitalni video-biznis je u narednoj deceniji eksplodirao i kratka forma filmova je polako zauzimala mjesto koje joj pripada na dodjeli nagrada. Ove kategorije su i dalje bile niže rangirane u odnosu na tradicionalni sistem gledanja serija, međutim to bi se ove godine moglo promijeniti.

Trku predvodi mobilni video-servis "Quibi", koji iako sporo stiče broj pratilaca, iza sebe ima ogroman budžet i pregršt originalnih autorskih serija čije epizode traju po 10 minuta.

Ova kompanija je plasirala više od 20 serijala koji su stekli nominacije u pet "Emmy" kategorija. Među ovim takmičarima su i glumica Ana Kendrik za komediju "Dummy" i Stefan Džejms za dramu "#FreeRayshawn".

"Bilo bi sjajno kada bi 'Quibi' osvojio nagradu u nekoj od kategorija gdje je nominovan, jer bi onda ljudi više istraživali o ovoj formi gledanja serija", rekla je Kodi Heler, koja stoji iza ostvarenja "Dummy".

Ostali tvorci se slažu da je ova nova pojava istovremeno i velika prilika za nešto potpuno novo te da manje poznatim filmskim radnicima nudi priliku da dođu do šire publike.

Veliki striming servisi kao što su "Disney +" i HBO su fokusirani na tradicionalnu dužinu emitovanja serija, međutim i oni su primijetili značaj ovog novog formata, te su počeli planirati kratke serije animiranog karaktera za najmlađe gledaoce.

Tako će se kanal "Disney" ove godine na dodjeli "Emmy" nagrada pojaviti s ostvarenjem "Jedan kratki Disney dan", dok će HBO ponuditi kompletan serijal "Ne tako kasni šou s Elmom". "Netflix" i "Amazon" takođe se raduju zbog popularnosti nove kategorije, pa su tako i oni spremili nekoliko ostvarenja za dodjelu nagrada.

"Prepoznali smo potrebe naših konzumenata i ova nova forma ima mnogo veći značaj danas nego prije svega pet godina", istakli su iz "Netflixa".

Ovogodišnja dodjela "Emmy" nagrada biće održana 21. septembra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije