Film i serije

OFF najavio peto izdanje najvećeg industry marketa za kratki film u regiji

OFF najavio peto izdanje najvećeg industry marketa za kratki film u regiji
Foto: Ustupljena fotografija | OFF najavio peto izdanje najvećeg industry marketa za kratki film u regiji

SARAJEVO - Omladinski filmski festival (OFF) Sarajevo najavio je peto izdanje najvećeg industry marketa za kratki film u regiji, a prijave su otvorene od danas.

OFF Pro Industry Days je program namijenjen filmskoj industriji i traje četiri dana u sklopu svakog izdanja Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, a sastoji se od niza programa namijenjenih isključivo industriji, a pojedini programi dostupni su i javnosti.

"Cilj industrijskog programa OFF-a je osnažiti nove filmske stvaraoce, posebno one s debitantskim ili novim projektima, nudeći im razne pogodnosti kroz edukacijske i razvojne programe Festivala te sudjelovati u masovnoj proizvodnji kratkih filmova. Fokus je na zemlje jugoistočne Evrope te projekte koji uključuju veći broj regionalnih ko-producenata", saopšteno je iz OFF-a.

U sklopu OFF Pro Industry Days svake godine festival predstavlja i najznačajniji program - OFF Co-pro - jedinstveni koprodukcijski market, namijenjen projektima u razvoju.

OFF Co-pro je ujedno i najveći koprodukcijski market namijenjen kratkim filmovima u regiji, jedini takav u Bosni i Hercegovini te jedan od najvećih u Evropi, sa fondom od preko 10.000 evra, te u filmskim uslugama u svim fazama produkcije.

"U protekloj godini Telemach OFF je kroz ko-produkcijski market sudjelovao u proizvodnji dva filma - film 'Ribice' Sare Ristić, 'Nikad neću zaboraviti' Karla Gagulića i Mirele Salihović a u pripremi je i početak snimanja trećeg filma koji će se raditi u ko-produkciji sa Sjevrenom Makedonijom. Filmovi će biti prikazani u sklopu 16. Telemach OFF-a u programu OFF Pro Alumni Screenings", pojašnjeno je u saopštenju.

U 2024. godini, kako je rečeno dalje, nagradni fondovi i sredstva za ko-produkciju će se povećati, što će Sarajevo i Telemach OFF, dodatno pozicionirati kao bitan i nezaobilazan segment u filmskoj proizvodnji kratkog filma, koji nije u jasnom fokusu čak ni nekih većih i vodećih film festivala.

"Novitet u programu OFF Pro Industry Days od 2024.godine je i OFF Pro Market koji će predstaviti preko 12 izlagača iz 8 zemalja, respektabilnih distributera, produkcijskih kuća, filmskih škola koji će također biti na raspolaganju mladim autorima i profesionalcima za razvijanje daljih saradnji i koprodukcija. Pored ova dva segmenta OFF Pro Industry Days, na rasporedu je i niz industry projekcija, Distributrion talks, nekoliko radionica, masterclass programa te jedno izdanje OFF Mastermind programa", piše u saopštenju.

Konkurs za prijavu projekata u razvoju za OFF Co-pro market je otvoren od 25. januara i trajaće do početka mjeseca maja.

"U sklopu pitching sesije 24. jula predstavljeno će biti 12 projekata koji će se boriti za ko-produkcijska sredstva i non-cash podršku za realizaciju filmova. Prijave se šalju putem servisnog portala OFF-a kojem se pristupa putem www.omladinski.ba", zaključeno je i saopštenju OFF-a.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije