Film i serije

Objavljen trejler za film "Lazarev put" (VIDEO)

Objavljen trejler za film "Lazarev put" (VIDEO)
Foto: Screenshot YouTube | Objavljen trejler za film "Lazarev put" (VIDEO)

U petak 15. marta tačno u 13 i 45, u javnost je pušten trejler novog filma Ivana Jovića – "Lazarev put"

Vrijeme puštanja trejlera odabrano je kako bi se poklopilo sa svjetskom premijerom filma koji današnjom projekcijom na Internacionalnom filmskom festivalu u Nepalu započinje svoj festivalski život.

"Lazarev put" se našao u oficijelnoj međunarodnoj takmičarskoj selekciji ovog festivala koji se održava u Katmanduu od 14 do 18. marta, sa još trinaest filmova iz Njemačke, Južne Koreje, Irske, Kine, Japana i Indije.

Od početka godine film "Lazarev put" je, pored festivala u Nepalu, uvršten još u zvaničnu takmičarsku selekciju Festivala nezavisnog filma u Montrealu, kao i selekciju Međunarodnog festivala nezavisnog filma na Novom Zelandu.

"Lazarev put" ima status međunarodne koprodukcije između Srbije i Grčke.

Sniman je tokom 2021. i 2022. godine u Novom Sadu i na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros.

Tokom 2023. urađena je postprodukcija filma koja je uključivala komponovanje i snimanje originalne muzike u Atini.

Muziku potpisuje jedan od najpoznatijih evropskih kompozitora klasične muzike Vasilis Cabropulos, a izvode je muzičari Atinskog simfonijskog orkestra uz vokalnu solistkinju Nektariju Karanci.

U radu na Lazarevom putu okupljena je međunarodna filmska ekipa iz Srbije, Grčke, Slovenije i Hrvatske. U glavnim ulogama pojavljuju se Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Žarko Radić i Judita Franković Brdar.

Ivanu Joviću ovo je drugi dugometražni igrani film, nakon filma Iscjeljenje koji je ovjenčan nizom nagrada na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima. Pored toga, Ivan Jović je režirao i Zaveštanje, veliki arhivsko- dokumentarni projekat o stradanju civila u NDH.

Film "Lazarev put" prati sudbinu uličnog umjetnika Lazara (Ivan Bosiljčić), koji pokušava da se izbori sa birokratskim problemima na malom mediteranskom ostrvu, u želji da se nakon više godina putovanja konačno vrati kući.

"Lazarev put" je po žanru arthaus misterija. Snimljen je na grčkim lokacijama od kojih se neke po prvi put pojavljuju na filmu, dok je za potrebe snimanja u Novom Sadu scenografski tim preuredio lagume Petrovaradinske tvrđave u enterijere birokratije kroz koju se glavni junak probija tokom radnje filma.

Pored filma, reditelj Ivan Jović je najavio i knjigu Dnevnik Lazarevog puta koja uključuje zbirku eseja o etapama kreativnog procesa u radu i razgovore sa saradnicima, predstavljajući u domaćoj kinematografiji jedinstven koncept praćenja rada na nekom filmskom djelu.

Domaća premijera zakazana je za 18. septembar. Distributer filma je MegaCom film, a pored Terirem produkcije kao glavnog producenta, filmu su koprodukcijski doprinijeli GroupM Motion Entertainment - Belgrade office, Living Pictures iz Beograda i View Master Films iz Atine, piše "Telegraf.rs"

Pogledajte trejler:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije