Film i serije

Pratite nas na Google news

Obojeni bijelci glume u "Aladinu"

Obojeni bijelci glume u "Aladinu"
Foto: N.N. | Obojeni bijelci glume u "Aladinu"
David Jojić

Producentska kuća "Disney" suočava se s optužbama zbog farbanja kože u braon boju bijelim glumcima na snimanju novog ostvarenja "Aladin".

Filmski kritičari, borci za jednakost i obožavaoci kultnog crtanog filma ističu da je ovaj potez slavne producentske kuće velika uvreda za sve pripadnike drugih etničkih grupa.

Film na kojem "Disney" trenutno radi je rimejk crtanog filma koji je snimljen 1992. godine, a koji je nastao po bajci "Aladin i čarobna lampa" iz serijala priča "Arapske noći".

Kanadski glumac egipatskog porijekla Mena Masud će tumačiti lik Aladina, uz holivudskog glumca Vila Smita, kojem je pripala uloga Duha iz lampe. Režisersku palicu za novog "Aladina" je preuzeo legendarni Gaj Riči.

Producenti filma se pravdaju da imaju dobar razlog za farbanje kože drugim glumcima, jer žele da se oni na taj način uklope u priču.

Producenti ističu da je u pitanju manja grupa iskusnih statista koji su bijelci, kao i grupa kaskadera, koji rade na opasnim scenama, te da su samo oni imali tretman farbanja kože u braon boju.

Jedna od sporednih glumica koja radi na ovom ostvarenju Kaušal Odedra je izjavila za američke medije da je na setu vidjela grupu od 20 bijelih glumaca kako stoje u redu za farbanje kože u braon boju.

"Na jednom setu prepoznala sam dvojicu glumaca koji tumače likove stražara. To su bili bijeli glumci, a nakon tretmana koji su imali u šatoru za šminkanje izašli su s tamnom bojom kože i ličili su na Arape. Kada sam se požalila ekipi koja stoji iza filma, da to što rade nije u redu, naišla sam na osude", istakla je Odedra.

Javnost je pokušala da stupi u kontakt s režiserom povodom ovog problema, ali on se nije oglasio. Medijima su se obratili predstavnici producentske kuće "Disney", koji su istakli da je na setu između 400 i 500 statista koji dolaze iz Indije, Afrike, Mediterana i Azije. Farbanje bijelih glumaca su opravdali nedostatkom iskusnih statista koji dolaze iz navedenih dijelova svijeta.

Ovakvu izjavu je kritikovao holivudski režiser Riaz Mer, koji je istakao da je farbanje glumaca uvreda za cijelu industriju.

"Talenat postoji i nemoguće je da ne postoji nijedan kaskader, statista ili sporedni glumac iz Azije koji ne bi mogao da učini na setu isto što i njegove kolege svjetlije puti. Ovo što su uradili producenti je pogrešno i to je velika uvreda za svijet sedme umjetnosti", istakao je Mer.

Premijera filma "Aladin" režisera Gaja Ričija najavljena je u martu naredne godine u bioskopima širom planete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije