Film i serije

Odlazak Kim Ki Duka, azijskog reditelja tuge

Odlazak Kim Ki Duka, azijskog reditelja tuge
Foto: N.N. | Odlazak Kim Ki Duka, azijskog reditelja tuge

Jedan od najznačajnijih azijskih stvaralaca 21. vijeka Kim Ki Duk preminuo je Letoniji u 60. godini od posljedica virusa korona.

Film "Proljeće, ljeto, jesen, zima... i proljeće" mu je donio slavu. Priča o životnim etapama budističkog monaha i njegovog mentora je 2003. postala senzacija u filmoljupskim krugovima, urađena sa dosta emocije i tišine, maksimalno efektno u svakom kadru, jedna čista ljepota pomognuta okruženjem u kojem je snimano. Uglavnom se bavio tužnim pričama, a objašnjavao je da je tuga prelijepa.

"Mislim da je tuga prelijepa. Kada su tužni, ljudi osjećaju bol, ali istovremeno to može biti prelijepo osjećanje za ljudska bića", govorio je svojevremeno ovaj reditelj, koji ljude i njihove međusobne odnose smatra najvažnijom temom.

Osim po hitu "Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće", Kim je prepoznatljiv i po svom filmu "Otok", sadomazohističkoj krimi-drami, potom po "Samaritanki" i filmu "Željezo 3", nesvakidašnjoj stilskoj vježbi o paru ljubavnika - provalnika koji tokom filma ne izmijene ni riječi.

Dobitnik je brojnih nagrada, a bio je nominovan i za "Oscara". Pod njegovom rediteljskom palicom nastali su i filmovi "Pieta" i "Arirang", kao i scenario za "Beautiful" iz 2008. godine.

"Za običnog Korejca važni su sistem obrazovanja i kvalitet života. Takve stvari proizvode pritisak na pojedinca. Postoje, međutim, egzistencijalnija pitanja. Likovi u mojim filmovima malo govore, jer su duboko povrijeđeni, to ih onemogućava da budu u idealnim odnosima s okolinom", govorio je jedan od najcjenjenijih južnokorejskih reditelja, koji je bio i gost "Kustendorfa" 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije