Film i serije

Održana banjalučka premijera filma "Vera", priče o srpskoj Mata Hari

Održana banjalučka premijera filma "Vera", priče o srpskoj Mata Hari
Foto: Velibor Tripić | Održana banjalučka premijera filma "Vera", priče o srpskoj Mata Hari

BANJALUKA - Banjalučka premijera filma "Vera", špijunskog trilera s elementima melodrame inspirisanim istinitom pričom o Veri Pešić (1919-1944) poznatoj po nadimku srpska Mata Hari, održana je u kinu "Palas" u srijedu uveče.

Film je od danas na redovnom repertoaru ovog kina u terminima od 16.30, 19, 20 i 21.30.

Pored glumice Jovane Stojiljković, koja je igrala ulogu Vere Pešić, na premijernoj projekciji bili su prisutni glumci Tihomir Stanić i Željko Džek Dimić, te režiser Nedeljko Kovačić, scenaristkinja Kristina Đuković, producentkinja filam Danka Milošević i stručni konsultant na filmu general Svetko Kovač.

"Za 'Veru' je pravljen jedan stvarno opsežan kasting koji je trajao godinu ili godinu i po dana. Produkcija je htela prosto da vidi što veći broj mladih glumica i koja bi bila najpogodnija za ulogu Vere. Ono što je interesantno jeste da je Jovana bila već u jednom od prvih krugova tog kastinga i bar meni se od samog starta iskristalisala kao jedan jak kandidat za ulogu. Nakon čitavog tog kruga, vratili smo se na početak i meni je jako drago što je tako, jer me intuicija nije prevarila. Jovana je zaista ostvarila sjajnu ulogu u 'Veri'", istakao je Nedeljko Kovačić, koji je zajedno sa Kristinom Đuković radio i na scenariju filma.

Da je Jovana Stojiljković ostvarila veliku ulogu, složio se i glumac Tihomir Stanić.

"Ja sam igrao glavne uloge u pozorištu, na filmu i u serijama. Znam koja je tu potrebna disciplina i posvećenost, ali koliko je u samom procesu snimanja Jovana bila koncentrisana na to što radi i koliko je ona svima nama koji smo njeni parneri pomagala svojim pristupom, to je zaista nešto što ću ja pamtiti. Nije onda čudo da je rezultat toga jedna ovako fascinantna uloga kao što je uloga Vere", rekao je Stanić. On je takođe u filmu igrao istorijsku ličnost. Riječ je o ulozi Koste Pećanca koji  je ostao upamćen kao junak bakanskih i Prvog svjetskog rata, ali i kolaboracionista u Drugom svjetskom ratu. Novinari su primjetnili da je Stanićev, inače surovi Kosta Pećanac, u filmu isuviše pitom.

"Izneo sam pitomo taj lik zato što sam ja pitom čovek, dao sam mu plemenitost, lepe oči, lep glas. Šalim se, naravno. Vi ste videli film i da ne odajemo publici, ima razloga za njegovu pitomost u odnosu prema glavnoj junakinji", kazao je Stanić.

O svojoj ulozi i o samom filmu, govorila je i Jovana Stojiljković.

"Nakon kastinga sam se pripremala za ulogu tako što sam razgovarala sa Nedeljkom i Kristinom. Nalazili smo se više puta pre samog snimanja. Nakon što sam pročitala scenario, zanimalo me je šta je tu ono što je deo istorije i faktografije, a šta je ono što je fikcija. Kada sam to raščlanila, Vera je postala naš filmski junak i onda sam se, kao i uvek kada radim, prepustila osećaju. S obzirom da smo imali veliki broj snimajućih dana - sedamdeset, ja sam pustila da me svakog dana kolege parneri iznenade i doprinesu ulozi. Nisam imala strogo isplanirano šta bi u kojoj sceni radila, nego sam radila zajedno sa kolegama. I Veri su na kraju krajeva važni svi ti odnosi", otkrila je Stojiljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije