Film i serije

Održana premijera filma "Karađorđe od Hercegovine"

Održana premijera filma "Karađorđe od Hercegovine"
Foto: Srna | Održana premijera filma "Karađorđe od Hercegovine"

Dokumentarno-igrani film "Karađorđe od Hercegovine", režisera Ratomira Mijanovića, koji govori o posljednjim danima vojvode Luke Vukalovića u Hercegovini i njegovom egzilu u Carsku Rusiju, premijerno je sinoć prikazan u Trebinju.

Mijanović je rekao da odavno postoji ideja za snimanje ovog filma jer je lik legendarnog vojvode Vukalovića, kako kaže, prilično zapostavljen u srpskoj istoriji.

On je izjavio novinarima da su na filmu radili godinu i po, snimali su na autentičnim lokacijama širom Hercegovine, uz veoma mala finansijska sredstva, ali smatra da su uradili dobar posao.

Mijanović je naveo da su projekcije filma ugovorene i u ostalim gradovima u istočnoj Hercegovini.

Lazar Ambulija, kojem je povjerena uloga čuvenog hercegovačkog vojvode, rekao je da je Vukalović iza sebe ostavio veliko djelo i da je nepravedno zapostavljen u srpskoj istoriji.

"Veliki Karađorđe vodio je ustanke devet godina i njegov lik je svima poznat, a vojvoda Vukalović je vodio ustanke 10 godina, a o njemu se malo i piše i zna. On je u jednim opancima počeo i završio ustanak, kod njega je sve bilo posvećeno srpstvu i slobodi svoga naroda", naglasio je Ambulija.

Scenario za film je rađen po djelu Radovana Ždrala "Hercegovačka rapsodija", romanu-hronici o ustancima u Hercegovini protiv Turaka 1852-1878. godine.

U filmu je uloga poznatog književnika i diplomate LJubomira Nenadovića povjerena Bojanu Ninkoviću, a učestvuju i narodni guslari Rajko Milojević, Nebojša Milanović, Jugoslav Ilić, Milan Ateljević, Radovan Lečić, Vladan Perović, Pavle Brnjoš, Zdravko Kovač i Srđan Vukalović.

Naratori u tom ostvarenju su režiser Ratomir Mijanović i Zoran Grgurević, snimatelj i montažer je Miroslav Miki Pudarić, a direktor filma je Dragan Mijović.

Film je sniman u organizaciji trebinjskog Guslarskog društva "Vojvoda Nedeljko Vidaković", uz finansijsku pomoć grada Trebinja, a prikazan je u bioskopskoj sali Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije